Onko alkoholi sinulle ongelma? Vastaa kahteen kysymykseen ja tiedät

09.07.2014 11:20 - Katariina Näreaho

Kesällä alkoholinkäyttö saattaa kasvaa huomattavasti suurempiin määriin kuin muina vuodenaikoina. Ongelmasta ei välttämättä voida puhua kaikkien kohdalla. On kuitenkin mahdollista selvittää, kuinka suuri riski sinulla on sairastua alkoholismiin, vastaamalla kahteen kysymykseen.

Brittiläisen tutkimuksen mukaan seuraavan kahden kysymyksen avulla on mahdollista määrittää, oletko alkoholin väärinkäyttäjä tai onko sinulla riski sairastua alkoholismiin:

1. Kuinka usein nautit vähintään kuusi alkoholiannosta kerralla?

2. Onko viimeisen vuoden aikana tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena jotain, mitä kadut ja toivoisit sen jääneen tapahtumatta?

Tutkijoiden mukaan nämä kaksi kysymystä paljastavat alkoholiongelman 87,2 prosentin varmuudella. Kieltävään vastaukseen voi puolestaan luottaa 79,8 prosentin varmuudella.

Lisäkysymyksillä varmuutta diagnoosiin

Mikäli vastaajalle esitetään vielä neljä jatkokysymystä, nousee diagnoosin varmuus 90,9 prosenttiin. Nämä neljä kysymystä ovat 1980-luvulla kehitetyn CAGE-kyselyn kysymykset:

1. Oletko yrittänyt vähentää alkoholin käyttöä?

2. Ovatko läheisesi kritisoineet juomistasi?

3. Oletko tuntenut syyllisyyttä juomisestasi?

4. Oletko joskus aloittanut aamusi juomalla alkoholia?

Tutkijat ovat innoissaan havainnoistaan, sillä nämä kuusi kysymystä tekevät diagnoosin tekemisestä entistä yksinkertaisempaa ja helpompaa.

Lähde: Metro.co.uk

Kilpailut

Uusimmat