Ota haltuun! 9 tärkeää faktaa venyttelystä ja sen tärkeydestä

24.03.2013 17:15 - Katariina Näreaho

Lifestyle-sivusto Female First listasi tärkeimmät asiat venyttelystä, jotka jokaisen liikkujan tulisi ottaa haltuun. Sen lisäksi että tietää, kuinka venytellään oikein, on hyvä tietää miksi venyttely on tärkeää.

Et venytä pelkästään lihaksiasi
Venytellessä lihasten lisäksi venyvät myös muut pehmytkudokset, esimerkiksi jänteet ja lihaksia, verisuonia ja hermoja ympäröivä fascia (peitinkalvo).

Kaikki ovat yhteydessä toisiinsa
Ihmiskehon pehmytkudokset ovat yhteydessä toisiinsa, jotkut aina päästä varpaisiin saakka. Yhden kehonosan venytys vaikuttaa siis muuallakin vartalossasi.

Jokaisen tulisi venytellä eri tavalla
Me kaikki olemme erilaisia, joten se mikä toimii yhdelle ei välttämättä toimi jollekin toiselle. Joku tarvitsee pidempiä venytyksiä, toiselle toimii eri liike kuin toiselle. On tärkeä tuntea oma vartalonsa ja omat rajansa.

Hengityksellä on vaikutusta
Syvään hengittäminen rentouttaa kehoa, ja juuri meditoinnissa ja joogassa hyödynnetäänkin tätä tekniikkaa. Hengityksen avulla voit parantaa venytyksen tehoa.

Venytellessä keho rentoutuu ja lihasjännitys vähenee
Venyttely rentouttaa lihaksia ja parantaa verenkiertoa. Treenatessa lihaksen pituus lyhenee, joten venyttely auttaa sitä palautumaan.

Venyttelystä voi seurata vammoja
Esimerkiksi lihasvammoissa ja revähdyksissä venyttelystä on vain haittaa. Myös pahasti jumiutunut lihas tulisi saada auki rauhallisella hieronnalla, ja esimerkiksi Foam Rollerin käyttöä suositellaan.

Venyttely ei ole alkulämmittely
Staattinen venyttely on tehokas tapa lisätä lihasvoimaa ja -kestävyyttä, mutta sitä ei missään nimessä saisi tehdä alkulämmittelynä. Venyttelyn tulisi muutenkin toimia lähinnä palauttavana treeninä.

Venyttele kun keho on rento
Urheilusuorituksen jälkeen lyhyet venytykset ovat paikallaan, mutta venyttelyn tulisi muutoin tapahtua silloin, kun keho on rentoutunut. Toista siis venytykset pidemmän kaavan mukaan aikaisintaan pari tuntia treenin jälkeen. Paras aika venyttelylle on ilta-aika.

Venyttelyn tulisi olla kolmiulotteista
Ihmiskehossa on yli 600 lihasta, jotka ovat kaikki eri suuntiin. Mieti siis tarkkaan missä kulmassa ja mihin suuntaan venytät lihasta. Esimerkiksi takareiden lihakset, joita on kolme, voi venyttää eri tavalla vain kääntämällä hieman jalan asentoa sisään tai ulos päin.

Lähde: Female First

Kilpailut

Uusimmat