Kuva: AOP

Me Naiset: Työ ja yksinhuoltajuus uuvuttivat Jani Toivolan: "Normitöistä olisin jo irtisanoutunut"

06.10.2016 11:59 - Rea Tallgren

Jani Toivola kertaa Me Naisten haastattelussa aikaa, jolloin uskaltautui olemaan oma itsensä.

Jani Toivola, 38, kertoo tuoreissa Me Naisten paperiversiossa, että työ eduskunnassa ja pienen tyttären yksinhuoltajuus ovat jo kaksi kertaa ajaneet hänet uupumukseen. Toivola oli eduskunnasta sairauslomalla toisen kerran tämän vuoden keväällä. 

Toivolan mukaan uupumus on saanut hänet ajoittain myös kyseenalaistamaan työnsä kansanedustajana. 

- Jos olisin normitöissä, olisin jo irtisanoutunut, mutta ei eduskunnasta voi. Eron anominen on ihan toisenlainen prosessi, ja rapauttaisi eduskunnan arvovaltaa, Toivola kertoo. 

Toivolaa on auttanut uupumuksesta toipumisessa muun muassa terve itsekkyys; se, että hän sanoo useammin "ei", se, että hän ottaaa enemmän aikaa tyttärelleen ja se, että hän menee aikaisemmin nukkumaan. 

"Olen muuten homo"

Toivola kertaa Me Naisille myös aikaa, jolloin sai varmuutta olla oma itsensä. Mies asui tuolloin New Yorkissa ja päätti purkaa vaikeitakin ajatuksiaan kirjeeseen, jonka lähetti äidilleen. Toivolasta tuntui, että hänen äitinsä oli ollut välinpitämätön hänen ollessaan lapsi. Muun muassa Toivolan elämästä jo tämän ollessa pieni kadonneesta isästä ei puhuttu. 

Vuosien katkeruus päättyi, kun äiti oli saanut kirjeen ja soitti Toivolalle pyydellen anteeksi ja itkien. Saman teki Toivola itse - ja löysi myös itsestään rohkeuden elää omana itsenään. Hänelle se tarkoitti avoimesti miessuhteissa elämistä. 

Toivola halusi lentää Suomeen kertomaan äidilleen asiasta. Hän kertoo huutaneensa äidilleen jo rappukäytävässä, että "olen muuten homo". 

- Äiti katsoi minua hetken hölmistyneenä ja käski väistämään, että saa oven kiinni. Hän oli aavistanut sen jo kauan sitten, ja oli iloinen, että luotin niin, että kerroin hänelle, Toivola muistelee.

Lähde: Me Naiset

Kilpailut

Uusimmat