Kuva: AOP

Hanna Sumari rauhoittelee myöhäisiä ylioppilasjuhlien järjestäjiä: "Vielä ehtii tehdä kaiken"

01.06.2017 10:44 - Anna Hopi

Sumarin mukaan koti kannattaa tyhjentää turhasta tavarasta ennen juhlia.

Tulevana viikonloppuna juhlitaan ylioppilaita ja valmistuneita. Juontaja Hanna Sumari kertoi Iskelmän haastattelussa, mitä kaikkea viikon aikana vielä ehtii tehdä, jos viikonloppuna on perhepiirissä juhlat tulossa.

- Ei mitään tarvitse olla vielä valmiina. Juhlat voi järjestää, vaikka olisi ihan nollapisteessa, hän kertoi juontaja Satu Kotoselle.

Koti tulee tyhjentää koristetyynyistä ja pikkupöytien esineistä, jotta siellä olisi tilaa ihmisille. Ne tavarat voi viedä saunaan, autoon, sängyn alle... Keittiökin kannattaa tyhjentää, ettei tasoilla ole yhtään turhia tavaroita. Sinne kannattaa tuoda kodinhoitohuoneesta pyykkikori, jonne laittaa ison jätesäkin. Sinne saadaan hyvin kerättyä roskat juhlista. 

Sumarilla on hyvä vinkki myös juhlien tarjoilujen suhteen.

- Kannattaa kattaa se pöytä pari päivää aikaisemmin, jos ehtii, ja laittaa kaikkiin kulhoihin ja lautasiin, mihin tulee tarjoilua, post-it-tarra, jotta muistat mitä niihin pistetään. Ja että millä sitä ruokaa otetaan. Tätä ei kannata jättää siihen hetkeen, kun alat laittaa tarjoiltavia ruokiä pöytään, hän sanoo.

(kuva: Fotolia)

"Emännän huulipuna on viimeinen silaus"

Hän myöskin sanoo, että juhlien suunnittelijan kannatta tehdä suunnitelmaa paperille. Turhaan ei kannata uhrata aikaansa - kuten vaikka saunan lauteiden hiomiseen. 

- Ei ihmiset näe sun villakoiria, eivät he tule arvostelemaan kotiasi. He tulevat nauttimaan. Tärkeintä on se, että isäntäväki on hyvällä mielellä. Jos hirveästi alkaa kiristää, ehkä pitää ottaa yksi terävä, Sumari naurahtaa.

- Ja se viimeinen silaushan on se emännän huulipuna. Ei kannata panikoida. Todennäköisesti juhliin on kuitenkin kutsuttu ystäviä. Se kannattaa muistaa.

Hanna Sumari sanoo hankkineensa omiin juhliinsa aina apukäsiä, koska muuten hänellä ei jää aikaa seurustella vieraiden kanssa.

- Tämä riippuu tietenkin ihmisen tehokkuudesta. Yksi ihminen pystyy hoitamaan isotkin juhlat, jos hän on tehokas. Keittiössä pitää koko ajan tiskata ja siivota, sen takia siellä pitää olla paljon tilaa.

(kuva: AOP)

"Hanki keittiöön apua"

Eräs esteettinen seikka juhlissa liittyy tarjoilukulhoihin.

- Kannattaa täyttää kulhoja aistikkaasti. Ei ole kaunista, jos kulhot ja vadit täytetään ääriään myöten. Silloin niistä tippuu pöydälle aina vähän ruokaa otettaessa, nainen ohjeistaa.

- Parempi on se, että sinulla on keittiössä apua, joka käy täyttämässä astioita vähän koko ajan.

Sumarin mukaan juhlissa kannattaa olla vettä tarjolla koko ajan juhlien aikana. Mieluiten näkyvällä paikalla. Kaupoista saa myös pyytämällä helposti ilmaiseksi jäämurskaa, jolla saa pidettyä kaikenlaisten juomien pullot kylminä.

Hanna sanoo, että tällä hetkellä on trendikästä kattaa pöytä erilaisilla astioilla. Hän on noudattanut tapaa jo pidempään, koska usein astioiden värejä ja koristeluja ei juhlien tuoksinassa huomaa.

- Jos menisit kaverin luokse kylään, ja joisit erilaisesta mukista kuin kaverisi, niin mitä merkitystä sillä olisi, Sumari nauraa.

(kuva: Fotolia)

"Älä selittele vieraille, mitä jäi tekemättä"

Juhlapäivää varten on hänen mukaansa tärkeää luoda opasteita kauempaa tuleville vieraille, jotta he löytävät omaan kotiin.

- On myös tärkeää, että juhlakalu on vastaanottamassa vieraita ovella. Hänen kohdallaan seurustelu voi jäädä lyhyeksi. Isäntäperheen harmit on syytä työntää sivuun. Riitelyä voi jatkaa seuraavana päivänä. Se juhlapäivän fiilis tarttuu vieraisiinkin. Ei tarvitse myöskään alkaa vieraille selittämään, mitä unohtui tehdä ennen juhlia, nainen sanoo.

Emännän kannattaa laittautua jo juhla-aamuna täysi meikki kasvoille, koska niitä ei päivän tuoksinassa ehdi laittaa tai paljon korjailla.

- Olen ollut varmaan sata kertaa vessassa meikkaamassa, kun eteisessä jo kolistaan. Kannattaa emännän pitää itsestä huolta siten, että laitat itsesi valmiiksi - silloin ei harmita jälkikäteen katsoa juhlista otettuja kuvia. 

(kuva: AOP)

Iskelmän iltapäivälähetystä voit kuunnella arkisin klo 14-18. Äänessä Satu Kotonen. Pääset iltapäivän Facebook-sivuille tästä.

Lue myös: Alleista tylytetty Hanna Sumari: Surullista, etten muka saisi olla hihattomissa vaatteissa

Lue myös: Kehohäpeästä kärsinyt Hanna Sumari Anna-lehdessä: "Korvieni välissä olen ollut aina lihava"

Lue myös: Hanna Sumari opastaa naisia: "Älkää sisustako miehiänne pois kodista"

Kilpailut

Uusimmat