Kuva: Senja Rapila

Antti Holma: "En taistellut pätkääkään syöpääni vastaan"

08.09.2017 10:15 - Anna Hopi

Sairaudesta parantunut Holma ahdistuu syöpäkeskustelusta, jossa painotetaan taistelumentaliteettia.

Näyttelijä- ja kirjailija Antti Holmalta löydettiin keväällä syylä, joka paljastuikin syöväksi. Holmalle sairastuminen ei ollut henkinen parannusmatka, jossa hän oivalsi elämän tarkoituksen. Jotain kokemus silti opetti toisista ihmisistä.

Holma kertoo Radio Novan Eskon Sunnuntaibrunssi -ohjelmassa tunnelmistaan, kun huomasi ensi kertaa oudon patin kyynärpäässään.

- Se meni nopeasti. Ihmettelin marraskuussa viime vuonna, mikähän tuohon kyynärpäähän on tullut. Näytin sen lääkäriystävälleni Lontoossa, ja kysyin voinko omalla syylänjäädytys-setilläni jäädyttää sen. Hän totesi, että se näyttää joltain muulta kuin tavalliselta syylältä, Holma muistelee juontaja Esko Eerikäiselle.

- Tulin tammikuussa Suomeen ja kävin lääkäriasemalla näyttämässä pattia. Menin ihotautilääkärille, ja hän halusi leikata sen pois. Hän antoi liikkumiskiellon ja sanoi, etten pääse leikkauksen jälkeen treenaamaan. Aloin jo kieltäytyä, että annetaan olla koko leikkaus.

Kaiken onneksi "syylä" leikattiin, koska leikatusta palasta löytyi tarkemmassa tutkimuksessa syöpä.

- Kun sitä operoitiin lisää, mitään muuta ei löytynyt. Kaikki on nyt hyvin. Käyn kolmen kuukauden välein seurannassa. Kokemus pysäytti.

"Tajusin, etten ole koskaan yksin"

Lontoossa asuva Holma ei kuitenkaan löydä sairastumisestaan mitään jaloa tai ylevää.

- Ei tapahtunut mitään henkistymistä, enkä löytänyt sen kautta elämän tarkoitusta. Harmistun edelleen, kun kengätnauhat ovat solmussa. Sairastaminenkin oli sitä, että panikoin saanko leikkausajan väliin, joka sopii työkuvioihini, hän sanoo.

Vakavin hetki sairastumisessa oli se, kun näyttelijä kertoi sairastumisesta perheelleen.

- He olivat kauhean huolissaan. Tajusin, etten ole koskaan yksin. Olisi kauhea ajatus, että olisit niin yksin, ettei kukaan huolehtisi sairaudestasi. On liikuttavaa tajuta, että joku välittää, Holma sanoo.

(kuva: Senja Rapila)

Näyttelijä kiittelee myös ihmisten antamaa tukea. Kun tähti kertoi sairastumisestaan sosiaalisessa mediassa, moni tuntematon lähetti tukiviestejä ja kertoi omista tilanteistaan.

- Ihmisten tarinat ovat olleet humoristisiakin, joku kertoo vaan rempseästi, että tissi lähti ja puolet kankusta. Ne ovat kauheita asioita, mutta se suhtautuminen on tsemppaava. Tuollaisissa asioissa tulee hyvä suomalaisuus läpi, mennään röyhkeällä ja hyvällä meiningillä, hän hymyilee.

Jotain Holma silti muuttaisi suomalaisessa syöpäkeskustelussa.

- Se suomalaisten taistelumentaliteetti ahdistaa. Olen menettänyt ihmisiä syövälle, ja puhutaan aina siitä, että "joku hävisi taistelun syövälle". Se tuntuu minusta inhottavalta puheelta. En taistellut itse syöpääni vastaan pätkääkään, menin vain lääkäriin ja otin vaatteet pois niinkuin käskettiin. He taistelivat puolestani. Minulla oli onnea matkassa. Joskus käy niin, että vaikka tekee kaikkensa, niin se paha nakki napsahtaa. Se on tämän elämän hurja puoli.

Antti Holman haastattelun pääset kuulemaan kokonaisuudessaan Eskon Sunnuntaibrunssi -ohjelmassa Radio Novalla sunnuntaina klo 10-12.

Lue myös: Antti Holma ilkkuu perussuomalaisten kansanedustajalle - "nahistunut jorma"

Kilpailut

Uusimmat