Kuva: Senja Rapila

Juha Tapio paljastaa ikimuistoisimman joulunviettonsa - "Äänekäs ja räväkkä"

16.12.2017 20:15 - Iiro Myllymäki

Juha Tapio on perheineen viettänyt joulua Suomen lisäksi ulkomailla.

Suosikkiartisti Juha Tapio, 43, hiljentyy joulun viettoon kotonaan perheensä kanssa perinteisin menoin. Kuusi haetaan aattoaamuna, joulusaunassa käydään ja jouluruoilla herkutellaan. Tärkeintä on yhdessäolo lähimmäisten kanssa. Juha Tapio kertoo Voice.fi:n haastattelussa, ettei ole mikään kaikkein fanaattisin jouluihminen.

- En ole siinä mielessä jouluihminen kuin jotkut, jotka paistavat pipareita ja leipovat joulutorttuja jo elokuussa. Kuitenkin kun on pimeä aika menossa, jouluvalot luovat tunnelmaa, lohtua ja lämpöä synkkyyteen. Joulun pyhissä on jotain taikaa, ja rakastan joulun aikaa, Juha Tapio kertoo.

Joulun perinteisiin kuuluu Tapion perheessä myös luonnollisesti lahjojen jakaminen. Juha Tapiolla ja vaimo Raija Tapiolla, 44, on kaksi lasta, 15-vuotias Mikael ja 12-vuotias Akseli. Kun lapset olivat pienempiä, isällä oli tapana hemmotella heitä joululahjoilla vähän liiankin kanssa.

- Nyt kun pojat ovat isompia, lahjamäärä on pienentynyt. Kun he olivat pienempiä ja menin lelukauppaan, siellä oli todella paljon kaikkea, mistä itse innostuin. Lahjojen ostaminen on karannut käsistä muutamina jouluina ihan kohtuuttomasti. Kaupallista joulua on ihan hyvä kritisoida, mutta toisaalta joulu on sellainen aika vuodesta, kun ajattelee läheisiä ja rakkaita ja haluaa vähän hemmotella heitä.

Samaan hengenvetoon mies kuitenkin toteaa tiedostavansa, että kaikilla perheillä ei ole varaa vastaavanlaiseen lahjojen paljouteen. Hemmottelun tulisi hänen mielestään olla muutakin kuin materiaalista.

Haitilainen joulu jäi mieleen

Joulu on Juha Tapiolle se aika vuodesta, kun kitara jätetään lepäämään kitaralaukkuun. Tapion perheessä ei olekaan tapana musisoida joulun kunniaksi, vaikka joululaulut joulun viettoon kuuluvatkin. Juha Tapio mainitsee omiksi suosikkijoululauluikseen muun muassa perinteiset Varpunen jouluaamuna, En etsi valtaa loistoa ja Heinillä härkien kaukalon.

- Olen kaihoisan molliperinteen kannattaja. Perinteiset ja vähän surumieliset joululaulut toimivat minulle parhaiten. Hilpeämmät tonttulaulut eivät minuun uppoa, Tapio kertoo.

Juha Tapio on perheineen viettänyt joulua pari kertaa myös ulkomailla. Näissä tapauksissa perhe on pyrkinyt valitsemaan joulunviettopaikakseen kohteen, jossa joulun viettoon liittyy samanlaisia perinteitä kuin Suomessa. Kahden vuoden takainen joulu on kuitenkin jäänyt erikoisuudessaan erityisesti miehen mieleen.

- Serkkuni asuu New Yorkissa, ja olimme hänen perheensä luona viettämässä joulua. Serkkuni mies on haitilainen, ja he järjestivät sukujoulun. Sinne tuli sukulaisia Haitilta ja Kanadasta. Se oli todella hieno illanvietto. Paljon äänekkäämpi ja räväkämpi kuin suomalainen perinteinen joulu, mutta silti tosi joulumainen, läheinen ja lämmin, Juha Tapio muistelee.

Lue myös: Juha Tapio Vain elämää -sarjasta: "Siitä on tullut kilpavarustelua"

Kilpailut

Uusimmat