Kuva: RadioPlay

M.A. Numminen, 78, vaarallisista lapsuuden leikeistä: "Luokkatoverini menetti toisen kiveksen"

11.04.2018 21:15 - Katariina Auvinen

Viihteen- ja kulttuurin monitoimimies kertoi lapsuusmuistoistaan Satu Kotoselle.

RadioPlayn tämän viikon Sadun Sunnuntaivieras -podcastissa vieraana on legendaarinen M.A. Numminen, 78. Viihteen- ja kulttuurin monitoimimies on syntynyt vuonna 1940, jonka vuoksi mies muistaa elävästi sota-ajan koskettaneen hänenkin perhettään. 

- Muistan vuonna 1944, kun Helsinkiä pommitettiin. Olin neljävuotias, kun isäni kokosi koko perheen Someron kotimme parvekkeelle. Sieltä katsoimme, kun kaakkoinen taivas värjäytyi punertavaksi putoavien pommien vaikutuksesta, Numminen kertoo Satu Kotoselle

- Se on asia, joka jäi minulle mieleen sodasta omakohtaisesti. Totta kai sota näkyi myös sen päättymisen jälkeen kotonamme. Isäni oli osuusliikkeen toimitusjohtaja, joten meillä ei varsinaisesti ollut pulaa mistään, mies kertoo. 

Hän muistaa kuitenkin, että kaikilla muilla naapuruston lapsilla oli puiset kengät, kun Nummisen perheen lapsilla ne olivat nahkaiset. 

- Halusimme sisarukseni kanssa myös puiset kengät, koska muillakin oli. Emme ymmärtäneet, että vanhempamme olivat hankkineet nahkaiset kengät meille isolla vaivalla, laulaja kertoo. 

Lapset saivat leikkeihinsä dynamiittia 

Numminen kertoo, että pitkään sodan jälkeen Suomessa vallitsi yhteiskunnallisesti rauhaton aika.

- Noin kymmenenvuotiaina pystyimme kavereidemme kanssa hankkimaan sotilaskivääreissä käytettyjä patruunoita ja dynamiittia, joilla sitten leikimme. En voisi kuvitella missään tapauksessa, että nykyaikana sellainen onnistuisi. 

Hänelle ei ikinä vaarallisissa leikeissä käynyt mitään, mutta hänen kansakoulukaverinsa loukkaantui. 

- Hän oli niin ajattelematon, että paukutti sotilaskiväärin patruunoita kalliolla vasaralla. Tästä syystä yksi patruuna räjähti, jonka johdosta luokkatoverini menetti toisen silmän ja toisen kiveksen, Numminen sanoo. 

Nummisen mukaan he sekoittivat itse kavereiden kanssa piippujen suusta ladattaviin pyssyihin seoksen, joka sisälsi muun muassa sokeria ja ruutia. 

- Siitä lähti mahtava pamaus, kun seoksen sytytti, hän muistelee. 

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.  

Lue myös: Syksyllä 40 vuotta täyttävä Mikko Leppilampi: "Nykyisin en välitä, mitä ihmiset ajattelevat minusta"

Kilpailut

Uusimmat