Kuva: Hand out

Suomalaisrokkari jätti viinan kuusi vuotta sitten: "Toisia se pukee, meikäläisen se riisui"

11.11.2018 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Raskasta Joulua -, sekä Raskasta Iskelmää -kokoonpanoista tuttu JP Leppäluoto ei ole juonut alkoholia vuosiin.

Raskasta Joulua -, sekä Raskasta Iskelmää -kokoonpanoista tuttu JP Leppäluoto, 43, teki kuusi vuotta sitten elämässään täyskäännöksen. Hän jätti menneisyyteen viinan, tuon viisasten juoman, joka oli alkanut hallita hänen elämäänsä aivan liikaa.

Leppäluoto kertoo Sadun Sunnuntaivieras -ohjelmassa Satu Kotoselle, että hän aikoinaan mietti oman isänsä kohdalla paljon sitä, että miten voi alkoholi viedä niin vahvasti, että laiminlyö kaiken, etenkin omat läheiset ihmissuhteensa. Silti hän huomasi olevansa matkalla kohti samaa.

- Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, että oma alkoholinkäyttö oli hyvin lähellä luisua siihen ja luisuikin osittain. Aloin laiminlyömään läheisiäni ja mikä pahinta, lapsia, hän kertoo.

Leppäluoto tajusi, että alkoholi olikin yllättäen se asia, joka kuljetti häntä. Hän ei enää ollut ohjaksissa.

- Ärsytti, etten ollut enää itse ruorissa. Mulla oli kuitenkin sauma korjata ne virheet mitä isäni teki ja en voinut olla niin tyhmä, etten olisi tarttunut siihen. 

Vaikka viina miestä veikin, työnsä hän aina hoiti. Niin hyvin, kuin vain pystyi.

- Työni tein aina, tosin välillä ripa saattoi jäädä väpättämään. Se oli kellon tarkkaa hommaa, että pystyi ajoittamaan asian niin, että pystyi tekemään töitä.

- Jossain vaiheessa muutin tapojani. En enää käynyt baareissa, mutta join kotona. Sehän on ensimmäisiä merkkejä alkoholismista.

Leppäluodon mukaan kuningas alkoholi teki hänelle hallaa monella tapaa. Se sai hänet laiminlyömään läheisiään ja satuttamaan itseään.

- Toisia se pukee, meikäläisen se riisui. Se riisui henkisesti ihan auki ja satutti minua todella paljon.

"Kuusi vuotta ilman alkoholia"

Leppäluoto aloitti elämän muutoksen kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen hän ei ole viinaan koskenut. Siitä huolimatta meni pitkään, ennen kuin hän uskalsi myöntää sen, että hän oli itse ollut vastuussa valinnoistaan.

- Vielä vuosia sen jälkeen, kun olin lopettanut juomisen, jotenkin onnistuin valehtelemaan itselleni, että vika on jossain muualla. Ajattelin, että syy on siinä, että kasvoin siellä missä kasvoin ja silloin vaihtoehtona oli alkoholi tai rikollisuus, hän toteaa. 

Selvänä elämä on kuitenkin täysin erilaista. Monin tavoin rikkaampaa.

- Elämä on nyt ihan erilaista. Itse pelkäsin sitä, että se mahtava nousuhumalan fiilis katoaa kokonaan elämästä. Kun sitten oli hetken ollut juomatta, niin se oma mieli hiipi takaisin ja kyllä se sosiaalisuuskin sieltä tuli. Tuli paljon myös sellaista pikkupoikaa, joka oli haudattu sinne jonnekin.

Millaista JP:n elämä nykyään on, kun alkoholi ei enää vie miestä? Millaista on perhe-elämä ja millaisia ovat baari-illat selvinpäin? Koko haastattelun pääset kuuntelemaan alta.

Kaikki ohjelman jaksot pääset kuuntelemaan täältä.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot. 

Iskelmä ja Voice.fi kuuluvat molemmat osana Bauer Mediaan. 

Lue myös: Suomalaisrokkari avautuu: "Hetkellinenkin rakastuminen on pelastus"

Kilpailut

Uusimmat