Kuva: AOP

Tiesitkö? 12 suosittua sarjaa, jotka perustuvat kirjoihin

08.12.2019 20:15 - Sallamaari Niittymäki

Muun muassa Orange Is the New Black perustuu Piper Kermanin kirjottamaan kirjaan omasta vankilakokemuksestaan.

Suoratoistopalvelujen suosion ansiosta tv-sarjat ovat nousseet aivan uudelle tasolle. Ne tuntuvat aiheuttavat nykyään jopa enemmän hypeä, keskustelua ja fanitusta kuin elokuvat ja kirjat.

Monet rakastetut elokuvat - kuten esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta -trilogia, Harry Potterit, Kummisetä, Avain pakoon, Englantilainen potilas ja Shrek - perustuvat kirjoihin. Harvemmin kuitenkaan tiedetään, että myös monet suositut televisiosarjatkin ovat saaneet alkunsa kirjoista. 

Kirjojen tarinat ja maailmat taipuvat mitä mainioimmin televisiosarjoiksi, ja tämän tuottajat ja tekijät ovat myös huomanneet. Kirjoihin perustuvissa elokuvissa tarinaa joudutaan usein tiivistämään paljon. Sarjoissa vapaus kertoa tarina on paljon suurempi. Jaksojen pituudella ja tuotantokausien määrällä voi päättää, miten syvällisesti ja monipuolisesti tarinan haluaa kertoa.

Listasimme 12 suosittua ja erilaista sarjaa, jotka ovat inspiroituneet kirjoista. 

Orange Is The New Black

Netflixin alkuperäissarja kertoo Piper Chapmanista. Hän joutuu telkien taakse huumerahojen salakuljetuksesta, jonka tekee palveluksena silloiselle tyttöystävälleen. Sarjassa kuvataan naisvankilan arkea ja sen persoonallisia asukkaita. Orange is The New Black perustuu Piper Kermanin, 50, samannimiseen kirjaan vankilakokemuksistaan. Kerman sai 13 kuukauden vankilatuomion huumeiden salakuljetuksesta ja istui tuomionsa vuonna 2004.

Outlander – Matkantekijä

Yhdysvaltalais-brittiläinen historian kanssa leikittelevä draamasarja kertoo rakastavaisista, jotka joutuvat ajan erottamiksi. Eeppinen tarina perustuu kirjailija Diana Gabaldon, 67, Matkantekijät-kirjasarjaan. Tarinan tapahtumat sijoittuvat Skotlantiin sekä Pohjois-Carolinaan. Tarinassa matkustetaan ajassa kahden aikakauden välillä. Sen tapahtumat sijoittuvat  Skotlantiin sekä Pohjois-Carolinaan. Suomessa sarjaa on esittänyt Yle ja sitä on julkaistu jo neljän tuotantokauden verran.

Big Little Lies

Visuaalisesti kaunis ja lahjakkaiden naisnäyttelijöiden tähdittämä Big Little Lies perustuu Liane Moriartyn, 53, samannimiseen kirjaan. HBO:n esittämässä sarjassa näyttelevät muun muassa Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård ja Zoë Kravitz. Tarina kertoo kalifornialaisista rikkaista äideistä ja heidän perheajestaan murhamystreerin varjostamana. Sarjan on sanottu kuvaavan lähisuhdeväkivaltaa aivan uudella tavalla. Aluksi tarkoitus oli tehdä vain minisarja, mutta HBO tilasikin sarjasta myös toisen tuotantokauden.

Gossip Girl

(kuva: AOP)

Vuosina 2007-2012 esitetty huippusuosittu nuortensarja Gossip Girl perustuu Cecily von Ziegesarin, 49, samannimiseen kirjasarjaan. Kirjasarjassa on ilmestynyt 12 osaa. Sarjassa ja kirjoissa kuvataan varakkaan ystäväporukan elämää ja koulunkäyntiä New Yorkin Upper East Sidessa. Heidän elämäänsä kuitenkin hankaloittaa anonyymin bloggaaja "Gossip Girl", joka levittelee juoruja, salaisuuksia ja valheita. Uutisoimme myös, että vastikään varmistui 2000-luvun hittisarjan saavan jatkoa uuden sukupolven voimin.

The Handmaid's Tale

Suomessa HBO Nordicin esittämä suosittu The Handmaid's Tale -sarja perustuu vuonna vuonna 1985 kirjoitettuun kirjaan. Kanadalainen kirjailija, runoilija ja feministi Margaret Atwood, 80, kirjoitti Orjattaresi-kirjan dystopisesta yhteyskunnasta, jossa eletään vanhan testamentin arvojen mukaan. Lapsia ei enää synny entiseen malliin ja naiset on alistettu täysin miesten vallan alle. Atwood on kertonut haastatteluissa, ettei romaanissa ole mitään sellaista ”mikä ei olisi jo tapahtunut”.

Mindhunter

Yhdysvaltalainen rikosdraamasarja Mindhunters perustuu John E. Douglasin, 74, ja Mark Olshakerin, 68, kirjoittamaan kirjaan Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit. Sarjan esittää ja tuottaa Netflix. Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1977, kriminaalipsykologian ja profiloinnin varhaispäiviin Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:ssä. Sarjassa agentit Holden For, Bill Tenchiin ja psykologi Wendy Carr haastattelevat vangittuja sarjamurhaajia, jotta oppisivat ajattelemaan heidän laillaan. He hyödyntävät tietoja ratkaistakseen meneillään olevia keissejä.

Game of Thrones

(kuva: AOP)

Huippusuositun amerikkalaisen fantasiadraamasarjan viimeinen jakso nähtiin tämän vuoden toukokuussa. Yhteensä sarjaa tehtiin kahdeksan kautta. Sarja perustuu George R. R. Martinin, 71, Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjaan. Martin aloitti kirjasarjan kirjoittamisen vuonna 1996 kirjalla Valtaistuinpeli, josta sarja sai myös nimensä. Martin on kertonut haastattelussa, että oli todella stressaavaa koittaa pysyä kirjojen kanssa sarjan edellä. Lopulta sarja menikin kirjojen ohi tapahtumillaan. Martin on kuitenkin ollut myös mukana käsikirjoittamassa sarjaa.

Poldark

BBC:n tuottama draamasarja perustuu Winston Grahamin samannimiseen kirjasarjaan. Hän kirjoitti Poldark-kirjasarjan vuosina 1945–1953. Tarina sijoittuu 1700-luvun lopun Isoon-Britanniaan. Päähenkilö on kapteeni Ross Poldark, joka palaa Yhdysvaltain vapaussodasta kotiin englantilaiseen pieneen kaivoskylään. Kokemukset maailmalla ja sodassa ovat vaikuttaneet miehen maailmankuvaan, joka ei tahdo istua enää maaseudun elämätapaan. Vaikka Poldark onkin vahva, ristiriitainen ja mielenkiintoinen hahmo, sarja kertoo ennen kaikkea yhden perheen ja suvun tarinan.

You

Uutisoimme aiemmin, miten Netflixin suosittu You-sarja saa pian toisen tuotantokauden. Se kertoo kirjakauppiaasta, joka pakonomaisesti rakastuu naiseen ja menee äärimmäisyyksiin päästäkseen osaksi tämän elämää. Pääosaa sarjassa esittää Gossip Girl -sarjasta tuttu Penn Badgley. Sarjaa on kuvailtu erittäin ahdistavaksi ja kammottavaksi. Se perustuu Caroline Kepnesin, 43, samannimiseen romaaniin, joka ilmestyi vuonna 2014. Kirja on saanut myös jatko-osan nimeltä Hidden Bodies.

His Dark Materials

Vuonna 2007 ilmestynyt fantasia seikkailuelokuva Kultainen kompassi perustui Philip Pullmanin, 73, His Dark Materialas, suomeksi Universumin tomu, kirjasarjan ensimmäiseen osaan. Vaikka elokuvaa tähdittivät isot nimet kuten Nicole Kidman ja Daniel Craig, se ei menestynyt tarpeeksi saadakseen jatkoa.

Nyt suositusta kirjasarjasta on kuitenkin nähtävillä uunituoreet ensimmäiset jaksot HBO-suoratoistopalvelussa. Sarja on saanut kriitikoilta ylistävää palautetta ja sitä on povattu jopa uudeksi Game of Thronesiksi. Sarjan huhutaankin olevan BBC:n historian kallein satsaus. Sarjassa seurataan 12-vuotiaan Lyra-tytön seikkailua rinnakkaistodellisuudessa. Siellä jokaisella ihmisellä on daimoni, joka on eläimen hahmon ottanut sielu.

Uusi Sherlock

(kuva: AOP)

BBC:n tuottamassa sarjassa kirjailija Arthur Conan Doylen luoma kaikkien tuntema salapoliisi, Sherlock Holmes seikkailee nykyajan Lontoossa. Sarjassa Sherlockia näyttelee englantilainen Benedict Cumberbatch, 43, joka on näytellyt niin elokuvissa, teatterissa ja televisiossakin. Sarjan käsikirjoittajat Steven Moffat ja Mark Gatiss halusivat pitää Shrelockin hahmon mahdollisimman samanlaisena kuin Doylen kirjoissa. Siirtämällä tapahtumat nykyaikaan, he pystyivät paremmin keskittymään päähenkilöihin, historiallisen kontekstin sijaan. 

Sharp Objects 

Kirjailija Gillian Flynn, 48, tunnetaan parhaiten kirjastaan Kiltti tyttö, jonka pohjalta hän teki myös huippusuositun elokuvan Gone Girl käsikirjoituksen. Flynnin toisen kirjan pohjalta on tehty myös minisarja. Se perustuu kirjaan Sharp Objects, jonka suomennettuna tunnetaan nimeltä Teräviä esineitä. Sarjaa tähdittää Amy Adams ja se ilmestyi vuonna 2018 HBO:lla. Adams esittää toimittajaa, joka passitetaan kotikaupunkiinsa raportoimaan kahden nuoren tytön murhista. Flynnin tapaisesti sarjan tunnelma on realistinen ja piinaava – ja loppu yllättää.

Lue myös: 10 joulun odotetuinta elokuvaa - luvassa kaikkea kauhusta rakastetun suosikkianimaation jatko-osaan!

Lue myös: Somessa listattiin elokuvat, joita ihmiset eivät pysty katsomaan enää toista kertaa

Lue myös: Radio Novan juontajat kertovat: ”Kirja, joka teki vaikutuksen”

Lähde: Refinery29 ja Stylist

Kilpailut

Uusimmat