Kuva: Getty

Seksuaalista häirintää ja rasismia - Ellen DeGeneres Show'n kohu johti kolmen tuottajan potkuihin

18.08.2020 12:45 - Roy Kokkonen

Kiusaamisskandaali sai alkunsa entisten työntekijöiden kerrottua myrkyllisestä työilmapiiristä julkisuudessa. Tuotantoyhtiö käynnisti syytösten perusteella sisäisen tutkinnan, joka johti kolmen vastaavan tuottajan erottamiseen.

Juontaja Ellen DeGeneresin, 62, suosittua talk-show-ohjelmaa on ravistellut kevään ja kesän aikana kohu, jossa tuotantoa on syytetty myrkyllisestä työilmapiiristä, rasismista ja seksuaalisesta häirinnästä.

Buzzfeedin haastateltua kymmentä ohjelman työntekijää, sarjan tuotantoyhtiö Warner Bros. käynnisti sisäisen tutkinnan, joka on johtanut kolmen vastaavan tuottajan potkuihin.

Varietyn mukaan vastaava tuottaja ja käsikirjoittaja Kevin Leman ja vastaavat tuottajat Ed Glavin ja Jonathan Norman on erotettu sarjan tuotantotiimistä. Glavin ja Leman saavat jättää myös muut DeGeneresin tuottamat ohjelmat.

Kohu myrkyllisestä työilmapiiristä on ravistellut ohjelmaa koko kesän

Uutisoimme jo toukokuussa DeGeneresiin kohdistuvista syytöksistä. Useat ohjelmassa vierailleet henkilöt syyttivät DeGeneresin tavaramerkkinä pidetyn ystävällisyyden olevan vain kulissia. Naisen suosio koki kovan kolauksen jo huhtikuussa, kun hän vertasi kotikaranteenia vankilaan.

Koronaviruspandemia aiheutti omat ongelmansa sarjan tuotannolle, sillä työntekijät jäivät ilman palkkaa ja olivat epätietoisia työsuhteensa jatkosta. 

Kohu kärjistyi heinäkuun puolivälissä, kun Buzzfeed haastatteli ohjelman kymmentä entistä työntekijää heidän kokemastaan pelosta, rasismista ja häirinnästä.

Työntekijät eivät kohdistaneet suoria syytöksiä DeGeneresiin itseensä, vaikka osan mielestä hänen olisi täytynyt ottaa vahvemmin vastuuta ohjelmansa tuotannon ongelmista.

- Jos hän haluaa pitää oman ohjelmansa ja käyttää nimeään ohjelmassa, täytyy hänen olla enemmän mukana nähdäkseen mitä tapahtuu, eräs työntekijä kommentoi.

Sisäinen tutkinta johti potkuihin

Buzzfeedin haastattelemat kymmenet ohjelman entiset työntekijät syyttivät Lemania, Glavinia ja Normania seksuaalisesta häirinnästä heinäkuun lopulla julkaistussa jatkojutussa. Heidän kerrotaan laukoneen seksuaalissävytteisiä kommentteja ja vitsejä, jotka työntekijät kokivat ahdistaviksi. 

Eräs tummaihoinen työntekijä kertoi kohdanneensa useita rasistisia kommentteja ja tekoja. Hän kertoi esimerkkinä tapauksen, jossa työpaikan juhlissa eräs sarjan käsikirjoittajista kertoi tuntevansa ainoastaan valkoihoiset työntekijät nimeltä.

- Se on naamioitu sarkasmiksi, mutta sitä se ei ole, toinen nimettömänä pysyttelevä entinen työntekijä kertoi Buzzfeedille.

Työntekijöiden mukaan tuottajat valitsivat kohteeksi tarkoituksella nuoria ja uusia työntekijöitä, jotka eivät kokeneet olevansa asemassa, jossa epäasialliseen käytökseen voisi puuttua.

Miehet kiistivät syytökset. Ohjelman tuotantoyhtiö päätti käynnistää sisäisen tutkinnan syytösten perusteella, joka on johtanut tuottajien erottamiseen. 

DeGeneres kertoi asiasta työntekijöilleen maanantaina, Varietyn lähde kertoo. Hän kertoi uutiset 200 alaiselleen tunteellisessa videopuhelussa kuvaillen syytöksiä sydäntäsärkeviksi.

Lue myös: Ellen DeGeneres vitsaili karanteeninsa olevan kuin vankila - ihmisiltä tyly tuomio

Lue myös: Ellen DeGeneresia syytetään tylystä käytöksestä - "Kohtelee ulkopuolisia alentavasti"

Lue myös: Ellen DeGeneresin vaatimukset kuvauksissa ihmetyttävät: "Ei saa katsoa tai puhua"

Lähteet: Variety, Buzzfeed

Juttua muokattu 24.8. klo 9.29: Muutettu yhdestä kohdasta termi seksuaalinen ahdistelu seksuaaliseksi häirinnäksi.

Kilpailut

Uusimmat