Kuva: AOP

Joko huomasit Instagramissa leviävät punaiset ruudut? Muun muassa Vesala ja Olli Herman jakoivat

08.09.2020 10:35 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Päivityksillä pyritään kiinnittämään huomiota tapahtuma-alan ahdinkoon.

Instagramia tiistaiaamuna selanneet ovat saattaneet huomata, että kuvien virrassa punaiset ruudut seuraavat toisiaan. Artisteista muun muassa Vesala, Mira Luoti, Olavi Uusivirta, Jesse Kaikuranta ja Olli Herman ovat jakaneet kuvan punaisesta ruudusta samalla kuvatekstillä. 

Sometempaus on osa tapahtuma-alan kampanjaa, jolla pyritään kiinnittämään huomiota alan kärsimiin tappioihin koronakriisin aikana.

”Haluamme saada tapahtumat taas käyntiin turvallisesti. Puoli vuotta jatkuneiden rajoitusten vuoksi yrityksemme tarvitsevat taloudellista tukea, jotta ne voivat sopeuttaa toimintansa uudenlaisiin turvallisuusnormeihin”, Instagram-päivityksissä lukee.

Päivityksiä ovat artistien lisäksi jakaneet monet tapahtuma-alan toimijat, kuten keikkajärjestäjät ja ohjelmatoimistot.

Jos upotus ei näy, klikkaa tästä.

Tämän takana on Tapahtumateollisuus ry, joka myös järjestää Helsingin Kansalaistorilla ja eduskuntatalon portailla tiistaina päivällä mielenilmauksen. Ilman tapahtumia ei tapahdu mitään -nimisen mielenilmauksen Facebook-sivuilla kerrotaan, että tapahtuma-ala on 2,35 miljardin euron arvoinen toimiala, josta uhkaa koronakriisin takia kadota tänä vuonna jopa 1,5 miljardia euroa. Syynä ovat tiukat rajoitustoimet, joita koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on tänä vuonna langetettu. Kokoontumisrajoitukset ovat iskeneet erityisesti tapahtuma-alalle, kun esimerkiksi suuri osa keikoista ja kesäfestivaaleista jouduttiin perumaan kokonaan. Tapahtumateollisuus ry kertoo, että kesän aikana jopa 136 000 tapahtumien tilapäistyöntekijää jäi ilman työtä.

Mielenilmauksellaan Tapahtumateollisuus ry pyrkii asettamaan painetta hallitukselle, jotta se antaisi tapahtuma-alan yrityksille riittävästi tukea korvaamaan rajoituksista aiheutuneita tulonmenetyksiä.

Osana tapahtuma-alan tempausta Suomen tapahtumataloja, -tiloja ja -toimistoja valaistaan punaisella iltakuudesta alkaen.

Vesala herätti keskustelua

Aiemmin muun muassa Vesala on nostanut esiin tapahtuma-alan ahdinkoa. Hän julkaisi viikonloppuna Instagramissa päivityksen, jossa pohti, että alan massatyöttömyydellä on varmasti vakavat terveydellisetkin seuraukset niille, joiden toimeentulo on uhattuna tai kokonaan mennyttä.

”En ole terveyden alan asiantuntija, haluan todella maailman eniten että kaikki pysyvät kunnossa, enkä voi tilanteelle mitään. Terveenä pysyminen kuitenkin, meidän alalla maaliskuusta alkaneen massatyöttömyyden varjossa, vaatii myös sitä että pystyy esimerkiksi maksamaan vuokran ja ostamaan ruokaa eikä firma mene konkurssiin. Etenkin tapahtuma-alan alihankintaketju (äänentoistofirmat, kalustonvuokraajat, freelancerit, teknikot jne.) ovat karmeassa tilanteessa. Itse mietin ovatko tapahtumarajoitukset oikein suhteutettuja, kun ala ei saa käytännössä mitään tukea”, Vesala kirjoitti.

Vesalan päivitys nostatti paljon keskustelua, ja esimerkiksi monet artistikollegat kiittelivät naista asian esiin nostamisesta.

Jos upotus ei näy, klikkaa tästä.

Tapahtumateollisuuden punaisen värin Instagram-kampanja ei ole ainoa esimerkki vastaavanlaisesta Instagram-tempauksesta. Kesäkuun alussa Instagram täyttyi mustista ruuduista, kun ihmiset osoittivat tukensa rasisminvastaiselle työlle ja Black Lives Matter -liikehdinnälle. Aiheesta voit lukea lisää tästä artikkelista.

Lue myös: Kuinka käy syksyn keikkojen? Järjestäjät vaativat ohjeistuksia ajoissa: "Pöyristyttävää sekoilua"

Lue myös: Korona ei estä opiskelijoita juhlimasta - isoja tapahtumia peruttu, mutta bileitä pidetään silti

Lähde: Ilman tapahtumia ei tapahdu mitään -mielenilmauksen Facebook-sivu

Kilpailut

Uusimmat