Kuva: AOP

Erimielisyys käsikirjoituksesta sai Steven Spielbergin jättämään Indiana Jonesin: "Se ei toiminut"

02.10.2020 18:15 - Roy Kokkonen

Kulissien takaiset erimielisyydet saivat Steven Spielbergin luopumaan viidennen Indiana Jonesin ohjaamisesta.

Kulissien takaiset ongelmat saivat Oscar-palkitun Steven Spielbergin, 73, luopumaan viidennen Indiana Jones -elokuvan ohjaamisesta. Elokuvasarjan pitkäaikainen käsikirjoittaja David Koepp kertoo asiasta Den of Geekille.

Spielbergin päätöksestä kerrottiin jo helmikuussa. Tuolloin ohjaaja kertoi haluavansa uuden sukupolven jatkavan elokuvasarjan perintöä.

Koeppin mukaan todellinen syy ohjaajan vaihtumiseen olivat erimielisyydet elokuvan käsikirjoituksesta.

- Kokeilimme muutamia eri versioita Stevenin kanssa. Niissä kaikissa oli jotain hyvää, mutta myös jotakin, joka ei toiminut. Sellaista se on, Koepp kertoo.

- Mutta oli kuitenkin vaikeaa saada kaikkia palasia yhteen ja saada kaikki elementit mukaan - Steven, Harrison Ford, käsikirjoitus ja Disney. Se ei toiminut.

Ohjaaja Steven Spielberg. (kuva: AOP)

Käsikirjoittaja kertoo, että prosessi helpottui, kun Spielberg jättäytyi taka-alalle. Seuraavan Indiana Jonesin tulee ohjaamaan muun muassa Johnny Cashin elämäkertaelokuva Walk the Linen ohjaajana tunnettu James Mangold.

Samalla myös Koepp päätti jättää projektin.

- Kun James Mangold tuli mukaan ja Steven jättäytyi pois, se oli looginen käännekohta. Siinä kohtaa oli hyväntahtoista poistua, koska viimeinen asia, jonka uusi ohjaaja haluaa, on vanhan ohjaajan käsikirjoittaja, Koepp perustelee.

Spielberg jatkaa tuottajana

Vaikka ohjausvastuu siirtyikin Mangoldille, Spielberg ei kuitenkaan ole jättänyt elokuvaa kokonaan. Hän tulee toimimaan elokuvan tuottajana. Näillä näkymin se saa ensi-iltansa 29. heinäkuuta 2022.

Seuraava Indiana Jones -elokuva tulee olemaan ensimmäinen laatuaan, jonka on ohjannut joku muu kuin Spielberg.

Nimikkoroolissa nähdään kuitenkin edelleen jo ensimmäisestä elokuvasta lähtien mukana ollut Harrison Ford, 78.

Harrison Ford (vas.) ja Sean Connery elokuvassa Indiana Jones ja viimeinen ristiretki. (kuva: AOP)

Indiana Jones nähtiin ensimmäisen kerran valkokankailla vuonna 1981 ilmestyneessä Kadonneen aarteen metsästäjät -elokuvassa, josta tuli suuri menestys.

Sen jälkeen hahmo on seikkaillut vielä kolmessa elokuvassa: Indiana Jones ja tuomion temppeli (1984), Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989) ja viimeisimmässä, vuonna 2008 ilmestyneessä Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta -elokuvassa.

Suosittu hahmo on poikinut lukuisia oheistuotteita. Elokuvien pohjalta tehtiin yhdeksänkymmentäluvulla Indiana Jones Junior -televisiosarja, joka kertoo Jonesin nuoruudesta. 

Lisäksi elokuvien pohjalta on tehty kirjoja, sarjakuvia, huvipuistolaitteita ja videopelejä.

Lue myös: Tappajahain tuotanto oli täyttä tuskaa - näyttelijä oli niin kännissä, että kuvaukset siirtyivät

Lue myös: Fanit raivostuivat tulevasta Indiana Jones -elokuvasta: "Kuin pizza ilman juustoa"

Lähteet: Den of Geek, Independent

Kilpailut

Uusimmat