Kuva: AOP

Maailman kuumottavin elokuva? Leijonat ja tiikerit raatelivat 70:tä ihmistä kuvauksissa

07.03.2021 16:15 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Maailman vaarallisinta elokuvaa tehtiin yhteensä 11 vuotta. Tuona aikana yli 70 ihmistä joutui leijonien, tiikereiden ja muiden kissapetojen raatelemaksi, mutta yksikään eläin ei loukkaantunut.

Tiger King: Villi ja vaarallinen tiikeribisnes -dokumenttisarja oli yksi viime kevään suurimmista viihdeilmiöistä. Yllättäviä käänteitä pursuava dokumenttisarja teki eksentrisestä Joe Exoticista tunnetun. Samalla se nosti kissapedot ja niiden kohtelun pöydälle.

Vaikka vuonna 1981 ilmestynyt Noel Marshallin ohjaama kulttielokuva Roar ei ole juonestaan tunnettu, tarina elokuvan takana vetää vertoja tiikerikuninkaalle.

Elokuvan alussa kerrotaan, että eläimiä ei vahingoitettu kuvausten aikana. Samaa ei voi sanoa elokuvan ihmisnäyttelijöistä. Myöhemmin elokuvaa on kuvailtu vaarallisimmaksi, joka on koskaan tehty.

Elokuvassa nähdyt raatelukohtaukset näyttävät aidoilta - koska eläimet oikeasti raatelevat näyttelijöitä. Noin 70 ihmistä joutui eläinten raatelemiksi yli viisi vuotta kestäneiden kuvausten aikana.

Manaaja-elokuvan tuottajana nimeä saanut Marshall sai idean elokuvalle ollessaan villieläinsafarilla Afrikassa.

Elokuvassa luonnonsuojelijamiehen perhe on saapumassa hänen hankkimalleen reservaatille, mutta joutuukin keskelle petolaumaa. Perheen kauhuksi leijonia, tiikereitä ja muita kissapetoja rupeaa tulvimaan ovista ja ikkunoista.

Tippi Hedren ja Melanie Griffith yhdessä naarasleijonan kanssa. (kuva: AOP)

150 kissapetoa ja kymmeniä raateluvammoja

Kuvausten piti kestää yhdeksän kuukautta. Lopulta ne venyivät monien takaiskujen siivittämänä vuosien mittaisiksi. 

Kaikki alkoi, kun Marshall palattuaan Afrikasta hankki kaksi tiikerinpentua. Hänen 15-vuotias poikansa huomautti, että Afrikassa ei elä tiikereitä, mutta Marshall ilmoitti, että ne kuuluvat silti käsikirjoitukseen. Lopulta perhe oli haalinut omistukseensa 150 suurta kissapetoa ja lukuisia muita eksoottisia eläimiä.

Ensimmäisenä kuvauspäivänä Marshallin kättä puri leijona. Vamma oli niin vakava, että lääkärit pelkäsivät, että käsi joudutaan amputoimaan. Käsi saatiin kuitenkin kursittua kasaan, ja lopulta Marshallia purtiin vielä kymmenen kertaa lisää.

Linnut-elokuvasta tuttua näyttelijää ja Marshallin vaimoa Tippi Hedreniä purtiin päähän ja hänen jalkansa jäi norsun tallomaksi. Myöhemmin muun muassa Speed-elokuvan ohjaamisesta tunnetuksi tullutta kuvaaja Jan de Bontia purtiin niin pahasti, että hänen päänahkansa ommeltiin takaisin kiinni 120 tikillä.

Leijona viilsi kynsillään elokuvan apulaisohjaajan Doron Kauperin kurkun auki kuvauksissa. Vasta 19-vuotiaan Melanie Griffithin kasvot vaativat plastiikkakirurgiaa ja yli 50 tikkiä, kun leijonan kynnet olivat raadelleet hänen naamansa.

Oli pieni ihme, ettei kukaan kuollut.

Elokuva, jota ei koskaan olisi pitänyt tehdä

Elokuvan kuvausryhmä ehti vaihtua useaan otteeseen, sillä työntekijöitä oli vaikea saada sitoutumaan toistuvista vaaratilanteiden ja onnettomuuksien takia. Kerran jopa 15 kuvausryhmän jäsentä erosi samanaikaisesti.

Toistuvien loukkaantumisten lisäksi tuotanto kärsi myös muista ongelmista. Vuonna 1978 tulva pyyhkäisi kuvauspaikan yli tuhoten kaikki lavasteet. Poliisit ampuivat kolme kuvauspaikalta paennutta leijonaa. Lisäksi vuonna 1979 metsäpalo lähestyi kuvauspaikkaa, jolloin Marshall itse joutui jaguaarin raatelemaksi yrittäessään suojella eläimiä.

Roaria on nimitetty myös maailman kalleimmaksi kotivideoksi, sillä Marshallin koko perhe oli mukana tuotannossa. Hän tosin päätyi avioeroon vuosi elokuvan julkaisun jälkeen.

Kokonaisbudjetti elokuvalle oli 17 miljoonaa dollaria, mutta lipputulot tuottivat vain noin neljä miljoonaa. Kokonaisuudessaan elokuvan tuotanto kesti 11 vuotta, josta kuvauksia oli viisi vuotta.

Elokuvassa näytellyt ohjaaja Noel Marshallin poika, John Marshall, pitää elokuvaa yhtenä isona virheenä.

- Tätä elokuvaa ei koskaan olisi pitänyt tehdä. Se oli hullua, enkä kaipaa sitä hetkeäkään.

Katso elokuvan traileri alta tai täältä:

Juttu on julkaistu alun perin 18.4.2020.

Lue myös: Tiger King -tähti kuvailee tapausta, joka ei ikinä päätynyt Netflix-sarjaan: 'Hän veti aseen esiin'

Lue myös: Tiger Kingin veljentyttären karut syytökset: 'Haluan ihmisten tietävän, millainen hän oikeasti on'

Lähde: Yahoo

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat