Kuva: AOP

Dave Chappelle puolustautuu transfobiakohussa - esittää ehdot, joilla voi tavata transvaikuttajia

26.10.2021 19:15 - Iiro Myllymäki

Dave Chappellen Netflix-spesiaali on herättänyt pahennusta. Chappelle ei kuitenkaan peräänny sanomisistaan.

Stand up -koomikko Dave Chappelle, 48, on ollut kohun keskellä, kun hänen Netflix-spesiaalinsa The Closer nostatti syytöksiä transfobiasta. Chappelle muun muassa puolusti komediaesityksessään kirjailija J. K. Rowlingia, jota on syytetty transfobiasta. Hän myös kommentoi transsukupuolisten sukupuolielimiä kyseenalaiseen sävyyn.

Chappellen kommentit herättivät paljon kritiikkiä muun muassa transsukupuolisten taholta. Netflixin transtyöntekijät ja heidän tukijansa järjestivät ulosmarssin Netflixin pääkonttorilta Los Angelesissa sen jälkeen kun striimausjätin toimitusjohtaja Ted Sarandos oli puolustanut Dave Chappellea.

Nyt Chappelle on kommentoinut kohua Instagramissa jakamallaan esiintymisvideolla. Miehen mukaan mediassa on kerrottu, että hän olisi kieltäytynyt tapaamasta Netflixin transsukupuolisia työntekijöitä. Hänen mukaansa tämä ei pidä paikkaansa ja hän suostuisi tapaamiseen, jos sellaista ehdotettaisiin. Mies ei kuitenkaan perääntynyt aiemmista sanomisistaan.

- Sanoin, mitä sanoin, ja kuulin kyllä, mitä te sanoitte. Hyvänen aika, kuinka olisin voinut olla kuulematta? Sanoitte, että haluatte Netflixistä turvallisen työpaikan. Näyttää siltä, että minä olen nyt ainoa, joka ei saa tulla toimistolle, Chappelle sanoo videolla.

Chappelle sanoo, että kohussa ei ole kyse siitä, että hän olisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan.

- Älkää syyttäkö HLBTQ-yhteisöä tästä. Tällä ei ole mitään tekemistä heidän kanssaan. Kyse on korporaatioiden intresseistä ja siitä, mitä saan ja mitä en saa sanoa. Haluan teidän tietävän, että kaikki tuntemani kyseisen yhteisön jäsenet ovat osoittaneet minulle rakkautta ja tukea, joten en tiedä, mistä tässä hölynpölyssä on kyse, Chappelle sanoo.

Chappelle toistaa vielä, että voi tavata transyhteisön jäseniä. Hänellä on kuitenkin muutamia ehtoja, joista hän puhuu videolla osin vitsaillen.

- En taivu kenenkään vaatimuksiin. Jos haluatte tavata minut, suostun siihen mielelläni, mutta minulla on muutamia ehtoja. Ensinnäkin teidän on katsottava komediaspesiaalini alusta loppuun. Teidän täytyy tulla minun valitsemaani paikkaan minun valitsemanani aikana. Kolmanneksi, teidän täytyy myöntää, että Hannah Gadsby ei ole hauska, Chappelle sanoo.

Chappellen videon näet alta tai tästä linkistä.

Elliot Page tukee Chappellen kritisoijia

Yksi Dave Chappellea kritisoineista transsukupuolisista on Netflixin työntekijä, ohjelmistoinsinööri Terra Field.

Työskentelen Netflixillä. Eilen meillä julkaistiin uusi Chappelle-spesiaali, jossa hän hyökkää transyhteisöä ja koko transasian validisuutta vastaan”, Field kirjoitti Twitterissä.

Field korosti twiiteissään, että transyhteisö ei ole ”loukkaantunut” Chappellen sanomisista, vaan hänen mukaansa ongelma on, että Chappellen sanomiset suoraan vahingoittavat transnaisia. Hänen mukaansa transsukupuolisia syytetään liian usein liiasta herkkyydestä.

”Kaikki tämä kuitataan loukkaantumisena, koska jos olemme vain ’liian herkkiä’, meidät on helpompi jättää huomiotta”, Field kirjoitti.

Fieldin twiittiketjuun pääset klikkaamalla alla olevaa twiittiä tai tämän linkin kautta.

Muun muassa näyttelijä Elliot Page osoitti tukensa Netflix-työntekijöiden ulosmarssille. Page kertoi olevansa transsukupuolinen vuoden 2020 joulukuussa.

- Seison Netflixin trans- ja BIPOC-työntekijöiden sekä ei-binääristen työntekijöiden tukena. He vaativat enemmän ja parempia transkertomuksia sekä inklusiivisempaa työympäristöä, Page sanoi tiedotteessaan.

BIPOC on termi, jolla viitataan rodullistettuihin ihmisiin. Termi tulee sanoista black, indigenous ja people of color. Ei-binäärinen henkilö puolestaan on sellainen, jonka sukupuoli-identiteetti ei sovi kaksinapaiseen mies-nainen-jakoon.

Lue myös: Netflixin toimitusjohtaja puolustaa Dave Chappellea - koomikkoa syytetään transfobiasta

Lue myös: Näyttelijä Elliot Page herkistyi kyyneliin haastattelussa - ei enää paniikkia peiliin katsoessa

Lähteet: Variety, Variety

Kilpailut

Uusimmat