Kuva: AOP

Netflixin toimitusjohtaja puolustaa Dave Chappellea - koomikkoa syytetään transfobiasta

12.10.2021 14:15 - Iiro Myllymäki

Dave Chappellen esittämät kommentit Netflixin The Closer -komediaspesiaalissa ovat herättäneet kritiikkiä.

Netflixin toimitusjohtaja Ted Sarandos on puolustanut kohun keskellä olevaa stand up -koomikkoa Dave Chappellea, 48, kertoo muun muassa Variety. Netflix julkaisi viime viikolla Chappellen uuden The Closer -nimisen komediaesityksen, jonka tiettyjä vitsejä monet ovat pitäneet loukkaavina transsukupuolisia kohtaan.

Netflix on viime vuosina julkaissut useampia Chappellen komediaspesiaaleja. Variety on saanut haltuunsa Ted Sarandosin Netflixin työntekijöille suuntaaman muistion, jossa Sarandos kertoo Chappellen olevan tämän hetken suosituimpia stand up -koomikoita. Sarandos toteaa myös, että eräs miehen aiempikin Netflix-esiintyminen on nostattanut kohinaa.

”Tuemme vahvasti sisällöntuottajiemme taiteellista vapautta, vaikka tämä tarkoittaa sitä, että Netflixissä tulee aina olemaan sisältöä, jota osa pitää vahingollisena”, Sarandos kirjoittaa muistiossa.

”Monet teistä ovat kysyneet, mihin vedämme rajan vihan suhteen. Emme salli Netflixiin sisältöä, joka on suunniteltu herättämään vihaa tai väkivaltaa. Emme usko, että The Closer ylittää tätä rajaa. Ymmärrän kuitenkin, että asioiden kommentoinnin ja vahingon aiheuttamisen erottaminen toisistaan on vaikeaa, etenkin stand up -komedian kohdalla, sillä se on suunniteltu rikkomaan rajoja”, Sarandos jatkaa.

Sarandos nostaa kirjoituksessaan esiin, että tietyt tahot ovat vaatineet Netflixiä poistamaan koko komediaspesiaalin alustaltaan. Toimitusjohtaja painottaa, että Netflix ei aio näin tehdä.

Puolusti J. K. Rowlingia

Chappellen esityksestä on nostettu esiin muun muassa se, että hän puolusti transfobisista lausunnoista syytettyä kirjailija J. K. Rowlingia.

- Hän vain sanoi, että sukupuoli on fakta ja transyhteisö suuttui ja alkoi kutsua häntä TERF-nimellä, Chappelle sanoo The Closerissa.

TERF-termillä (lyhenne tulee sanoista trans-exclusionary radical feminist) viitataan feministiin, joka ei sisällytä transihmisiä omaan aktivismiinsa. Chappelle sanoo The Closerissa, että kuuluu itsekin TERF-leiriin.

Lisäksi Chappelle puhui komediaesityksessään sukupuolen biologiasta ja puhui kyseenalaiseen sävyyn transnaisten sukupuolielimistä, kertoo muun muassa Fox News.

Esimerkiksi GLAAD-järjestö on kritisoinut Chappellea tämän lausunnoista. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustusta mediassa tarkasteleva järjestö kirjoittaa Twitterissä, että Chappelle on jälleen tehnyt transihmisiä ja marginalisoituja yhteisöjä naurunalaiseksi eikä Netflixin pitäisi heidän mielestään tarjota alustaa HLBTQ-vastaiselle puheelle.

Lue myös: Donald Trumpille jätettiin törkyviestejä virkakauden alussa - koomikko paljasti syylliset

Lue myös: Miss USA -kilpailussa ensimmäistä kertaa transsukupuolinen nainen - "Me teimme historiaa"

Lähteet: Variety, CNN, Fox News

Kilpailut

Uusimmat