Kuva: AOP

J.K. Rowling ei palaa Harry Potter -maailmaan odotetussa paluujaksossa

18.11.2021 16:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

J.K. Rowling on saanut runsaasti kritiikkiä transfobisiksi tulkituista kirjoituksistaan.

Artikkelin voit kuunnella alta tai Podplaysta.

Ensimmäisen Harry Potter -elokuvan julkaisusta on kulunut jo 20 vuotta, ja tämän kunniaksi HBO Max esittää erityisen paluujakson. Harry Potter: Return to Hogwarts -nimisessä jälleennäkemisjaksossa monet elokuvista tutut näyttelijät kokoontuvat keskustelemaan elokuvien teosta. Elokuvien pääkolmikkoa näytelleiden Daniel Radcliffen, Emma Watsonin ja Rupert Grintin on vahvistettu olevan mukana.

Yksi merkittävä nimi on kuitenkin joukosta poissa. Harry Potter -kirjat kirjoittanut J.K. Rowling, 56, ei ole mukana erikoisjaksossa. Jakson tekoa lähellä oleva lähde vahvistaa asian muun muassa Peoplelle ja NPR:lle. NPR kertoo, että lähde ei ottanut kantaa siihen, miksi Rowling ei esiinny jaksossa. Rowlingin kerrotaan olevan mukana ainoastaan ohjelmassa nähtävissä arkistomateriaaleissa.

Vaikka Rowling kirjoitti Harry Potter -kirjat, hän ei ollut mukana käsikirjoittamassa elokuvasarjaa. Rowling on sen sijaan käsikirjoittanut samaan velhomaailmaan sijoittuvat Ihmeotukset-elokuvat.

Syytetty laajalti transfobiasta

J.K. Rowling on saanut viimeisimmän parin vuoden aikana laajaa kritiikkiä osakseen kannanotoistaan, jotka liittyvät transsukupuolisiin ihmisiin. Loppuvuodesta 2019 Rowling puolusti julkisesti tutkija Maya Forstateria, jonka hän katsoi menettäneen työnsä todettuaan ”sukupuolten olevan todellisia”. Monien mielestä Rowling asettui tässä transfobiselle kannalle.

Kesällä 2020 kohu Rowlingin transkommenttien ympärillä ryöpsähti uudelleen, kun Rowling pilkkasi Twitter-tilillään mielipidekirjoitusta, jossa viitattiin ”ihmisiin, joilla on kuukautiset”. Rowlingia häiritsi, ettei kirjoituksessa heitä kutsuttu vain naisiksi. Hän jakoi seuraavissa twiiteissään lisää ajatuksiaan biologisen sukupuolen merkityksestä ja myöhemmin julkaisi pitkän esseen ajatuksistaan transsukupuolisuuden ympärillä. Hän kirjoitti puolustavansa kommentoinnillaan naisten turvallisuutta.

”Haluan, että transnaiset ovat turvassa. En kuitenkaan halua, että samalla tytöiksi syntyneet ovat vähemmän turvassa. Kun vessojen ja pukuhuoneiden ovet avataan kenelle tahansa miehelle, joka uskoo tai tuntee olevansa nainen, avataan ovet samalla ihan kaikille miehille, jotka haluavat tulla sisään”, Rowling muun muassa kirjoitti.

Rowlingin kirjoitukset tuomittiin laajalti transfobisina ja valheellista tietoa levittävinä. Esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustusta mediassa tarkasteleva GLAAD-järjestö julkaisi kannanoton, jonka mukaan Rowlingin puheet ovat ristiriidassa lääketieteen ja psykologian asiantuntijoiden kanssa. Pian myös Potter-elokuvien päätähdet Daniel Radcliffe, Emma Watson ja Rupert Grint ilmaisivat olevansa Rowlingin kanssa eri mieltä asioista.

Harry Potterin paluujakso tulee katsottavaksi HBO Max -suoratoistopalveluun 1. tammikuuta.

Lue myös: Transfobiasta syytetty kirjailija J.K. Rowling paljastaa kokeneensa seksuaalista väkivaltaa

Lue myös: Harry Potterin huhuttu paluu on totta! Ensimmäinen tiiseri jättää kylmät väreet

Lähteet: People, People, NPR

Kilpailut

Uusimmat