Kuva: AOP

HS: Pamela Tolan nuoruuden traumat saivat hänet opettelemaan kipeille asioille nauramista

16.01.2023 21:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tola jäi orvoksi teini-ikäisenä.

Näyttelijä Pamela Tola on viime vuosina tehnyt aluevaltausta myös elokuvaohjaajana. Hänen uusin teoksensa on vasta ilmestynyt Järjettömän paska idea -elokuva.

Tola on keskittynyt erityisesti tyylilajina komediaan, jota uutuuselokuva sekä hänen myös aiemmat ohjauksensa Swingers ja Teräsleidit ainakin osittain edustavat. Helsingin Sanomien haastattelussa Tola kertoo, että nauraminen on ollut hänelle puolustuskeino vaikeita asioita ja kokemuksia vastaan. Huumori auttaa vaikeiden asioiden kohtaamisessa ja käsittelyssä.

- Ajattelen, että jos ihminen pystyy nauramaan kipeille asioille, hän pystyy myös käsittelemään niitä ja saa tilaa muulle, Tola kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tolan molemmat vanhemmat menehtyivät hänen ollessaan vasta teini-ikäinen. Tola ja hänen veljensä jäivät orvoiksi, kun äiti menehtyi vakavaan sairauteen ja isä myöhemmin alkoholismiin. 

Tola kertoo, että vaikka vuosikymmeniä on mennyt, traumoista selviäminen kuulostaa hänen korvaansa epämääräiseltä. Hän uskoo ennemminkin traumojen kanssa elämiseen ja rauhan löytämiseen niiden ylle.

- Tärkeämpää on, että tulen nykyään toimeen ja että kauhun ja trauman rinnalle on löytynyt rauha. Oleellista oli myös oivaltaa, että voin olla samaan aikaan rikki ja ehjä, Tola kuvailee.

Käsillä olevan hetken äärelle maadoittumista ja ilon löytämistä pienistä asioista Tola on harjoitellut hyvin arkisten askareiden parissa. Nykyään hänen mielensä lepää esimerkiksi kotitöitä tehdessä tai saviruukkuja maalaillessa. Ne myös osaltaan ruokkivat huumorintajua. 

- Koetan lisätä iloa elämääni ja viljellä itsessäni sitä, että nauru olisi minussa herkässä, Tola jatkaa Helsingin Sanomille.

Lue myös: Pamela Tolan seuraava elokuvaohjaustyö julkistettiin - pääosissa nimekkäät Putous-tähdet

Lue myös: Pamela Tola näyttelee pakkomielteistä vainoajaa - oma traumatausta auttoi ymmärtämään roolihahmoa

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat