Kuva: AOP / Atte Kajova

Somekiusaaminen kärjistyi äärimmilleen - kiusaaja tunki Sergey Hilmanin kotiovelle asti

26.12.2023 10:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Venäläinen tausta ja homoseksuaalisuus ovat muun muassa asioita, joista Hilmania on kiusattu somessa.

Jos ennen kiusattiin päin naamaa, kiusataan tänä päivänä sen lisäksi myös somessa. Somekiusaamisesta on tullut yksi nykyaikamme isoimpia vitsauksia, jonka uhriksi saattaa joutua niin tavallinen tallaaja kuin somea työkseenkin tekevä vaikuttaja. Tältä ei ole välttynyt myöskään mediapersoona ja realitytähti Sergey Hilman.  

- Minulla on paljon kokemusta somekiusaamisesta, hän toteaa ykskantaan. 

- Se riittää, että olen ulkomaalaistaustainen - siihen tulee se klassinen rasismiaspekti. Sitten olen homo, se on ongelma. Sitten on totta kai se, että mistä minun rahani tulevat. Puhun avoimesti kauneusleikkauksista ja siitä, miten ne tehdään vastuullisesti, mutta se riittää, että avaan suuni siitä, niin olen turha ja huono esimerkki, Hilman luettelee. 

Vihapuhe kukoistaa etenkin anonymiteetin mahdollistavilla alustoilla, kuten Jodelissa ja TikTokissa, koska silloin kynnys ilkkumiselle on matalampi. Somekiusaaminen voi olla esimerkiksi haukkumista, valheiden ja kuvien levittämistä ja uhkailua.  

- Minusta tuntuu, että meidän suuri ongelmamme on se, että kun emme tunne jotain ilmiötä, niin otamme sen pelon ja negatiivisuuden kautta. Jos joku asia on uusi, niin moni ei tykkää siitä, Hilman miettii. 

Hilman on onnistunut muodostamaan itselleen sellaisen somekuplan, jossa hän ei enää jatkuvasti joudu kiusaamisen kohteeksi. Jos ikäviä kommentteja kuitenkin tulee, ei hän pelkää tarttua härkää sarvista ja käydä keskustelua ihmisten kanssa. 

- Mä tappelen internetissä viimeiseen asti, hän nauraa. 

- No ei, en mä aina jaksa vastata, mutta kyllä mä haluan tietää, mitä olen tehnyt. 

Liian pitkäksi aikaa hän ei kuitenkaan kommentteihin halua jäädä vellomaan. 

- Mulla on sen verran hyvä itseironia. Ja kannattaakin olla paksu kuori ja se itseironia, että tällä alalla pystyy olemaan. Sen olen oppinut, hän summaa. 

Kiusaaja tunki kotiovelle  

Toisinaan tilanne voi kärjistyä niin pahaksi, että häiriköijä hyppää somen syövereistä kotiovelle asti. Yksi kiusaajista seurasi sitkeästi Hilmanin liikkeitä somessa ja pommitti häntä viesteillä. Kun Hilman yritti estää kiusaajan, löysi tämä tiensä somevaikuttajan ystävien tileille, joista pystyi seuraamaan Hilmanin tekemisiä. Kiusaaja alkoi myös jakamaan tekaistuja screenshot-kuvia Hilmanista. 

- Se meni niin pitkälle, että hän oli minun kotioveni edessä. Se oli todella pelottavaa. Sitten minun piti tehdä rikosilmoitus.

Kysyttäessä Hilmanilta, miten hän on käsitellyt kyseistä tapausta, ei hän osaa antaa ymmärrettävästi suoraa vastausta.

- En oikein tiedä miten sitä pitää käsitellä. Käyn terapiassa, Hilman kertoo kokemuksestaan. 

Mediapersoona kertoo, ettei hän enää halua jakaa somessaan kovin henkilökohtaisia asioita.

- Totta kai tuollaiset tapaukset vaikuttavat tosi paljon siihen, mitä haluaa jakaa.  

Yksin ei kannata jäädä 

Mikäli joku joutuu somekiusaamisen kohteeksi, kehottaa Hilman kääntymään esimerkiksi poliisin tai ammattiliiton juristien ja muiden ammattilaisten puoleen. 

- Se on maailman inhottavinta. Ehdottomasti hanki apuja. Ja kun kommentit menevät tunteisiin, niin ne täytyy poistaa, vaikuttaja vinkkaa. 

- Suosittelen kaikille ihmisille, jotka tekevät työtä somen parissa, että hankkikaa hyvä tiimi, johon kuuluu esimerkiksi juristi. Jos tulee oikeasti hätä, niin sitten voi kysyä. 

Hilman tunnetaan somen ja realityohjelmien lisäksi myös podcast-juontajana. (kuva: Sara Taussi)

Hilman tunnetaan myös podcast-juontajana. Hän tekee Cheers to Ugly Me –podcastia yhdessä Sini Sabotagen kanssa, sekä The Real Guys –podcastia yhdessä Sauli Koskisen kanssa. 

Lue myös: "Tiedän ihmisen, joka yrittää tartuttaa sinulle hivin" - tv-kasvo Sergey Hilman sai hyytävän viestin

Lue myös: Maria luuli joutuneensa NRJ:n pilapuhelun kohteeksi - soittaja olikin poliisi ja tilanteesta rapsahti sakot

Lue myös: Sergey Hilman deittailun varoitusmerkeistä: 'Tarkoittaa, että hän pettää muijaansa'

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 10.11.2023.

Kilpailut

Uusimmat