Dingo-elokuvan ohjannut Mari Rantasila muistelee hetkeä, kun näki Neumannin ensikertaa lavalla: ”Erottui muista”
Mari Rantasilan ohjaama rockyhtye Dingosta kertova elokuva Levoton Tuhkimo saa ensi-iltansa 25. joulukuuta 2024. Elokuva kertoo Pertti ”Nipa” Neumannin silmin sekä Dingon nousun että tuhon. Tapahtumat sijoittuvat peräti kolmelle eri vuosikymmenelle.
Rantasila vieraili Radio Nostalgian Vieraan Valinta -ohjelmassa Susanna Heikin vieraana kertomassa elokuvan roolituksesta, omista kokemuksistaan elokuvan ohjaamisesta sekä muistelemassa Dingo-hysteriaa.
Rantasilan ensimmäinen kosketus Neumanniin tapahtui 1980-luvun taitteessa Rockin SM-kilpailujen aluekarsinnassa. Neumann osallistui kilpailuun silloisen yhtyeensä SIR 59:n kanssa.
- En muista mitä he soittivat tai ketään muuta koko bändistä, ainoastaan Nipan, koska hän erottui kaikista muista porilaisista, Rantasila muistelee.
Porissa vallitsi 1980-luvulla voimakas nuorisokulttuuri. Tällöin suurin osa bändeistä otti vaikutteita joko punkista tai hippiliikkeestä. Neumann ei kuitenkaan mennyt kumpaankaan näistä lokeroista, hänen tyylinsä oli valtavirrasta erottuva. Tapa liikehtiä, esiintyä ja laulaa oli ennennäkemätöntä.
- Muistan nuorena ajatelleeni, että toi on just sellainen kundi, josta tulee joko iso tähti tai sitten ei löydä paikkaansa ollenkaan, koska hän on niin erilainen. Iso tähti hänestä sitten tuli, kertoo Rantasila.
Sama omanlainen ja lumoava elekieli huokui Neumannista myöhemmin Dingo-yhtyeen keulakuvana.
Musiikin merkitys suurena teemana
Yksi elokuvan suurempi teema on musiikin merkitys. Dingon musiikki erottui aikanaan hyvinkin paljon valtavirran rock-kappaleista romanttisten sanoitustensa vuoksi. Rantasila kertoo, että sanoitusten kielikuvat olivat myös sellaisia, joita kukaan muu ei tuolloin käyttänyt.
- Muistan, kun puhuttiin sanasta aivovaurio. Kukaan muu ei olisi kirjoittanut sitä sinne ja juuri sen takia se pitikin kirjoittaa sinne.
Kappaleet itsessään olivat, ja ovat yhä edelleenkin suosittuja. Keikat ovat loppuunmyytyjä ja koko yleisö laulaa mukana.
- Hyvä musiikki elää aina. Se on se kulttuuri, jota meidän pitää suojella ja kunnioittaa.
Dingon syntyä edesauttoi huomattavasti kaupungin panostus nuorisokulttuuriin. Tilat treenata ja mahdollisuudet soittaa eri bändeissä avasivat alkumetrit menestykseen.
- Meidän pitää luoda alusta nuorille tehdä asioita, jotta syntyy Dingoja.
Koko haastattelun pääset kuuntelemaan täältä.
Lue myös: Odotetun Dingo-elokuvan traileri julkaistiin
Lue myös: Pikkusiskon mukaan suursuosio näkyi Neumannissa: 'Hän oli välillä helppo, välillä todella vaikea'
Lue myös: Suomen suurin Dingo-lauluilta keräsi tuhatpäisen yleisön - katso miltä paikan päällä näytti
Radio Nostalgia ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.