'Rillipäät ja läskit älkööt vaivautuko'

11.02.2010 13:49 -

Kotiteollisuuden Jouni Hynynen ja Absoluuttisen Nollapisteen Tommi Liimatta olivat kirjeenvaihdossa puolentoista vuoden ajan. Kirjeistä syntyi teos Rillipää ja läski.

Rillipää ja läski sai kaksikon mukaan alkunsa Helsingin kirjamessujen jatkoilla syntyneestä ideasta. Kirjan nimi viittaa 80-luvun kirjeenvaihtoilmoituksiin, johon usein lisättiin teksti "rillipäät ja läskit älkööt vaivautuko".

- Tommi sanoi ytimekkäästi, että "Jouni, sie oot hölmö ja mie oon fiksu, meidän pitää yhdistää voimamme". Tommi tarvitsee hölmöä julkisuutta, ja minä fiksua, Hynynen naureskeli Voicelle.

Liimatta ja Hynynen eivät tunteneet toisiaan entuudestaan kovin hyvin, mutta kaksikon suhde lähentyi kirjeiden kirjoittamisen myötä. Miehet ovatkin löytäneet toisistaan monia yhteisiä piirteitä.

- Kumpikaan ei osaa soittaa eikä laulaa, mutta kumpikin tekee yhtä hienoja biisejä, Liimatta totesi.

- Joo, tuo on ihan totta. Kumpikin on ilmeisesti sen verrän hölmöjä tai höveleitä, ettei välitä kritiikistä, Hynynen jatkoi.

Kirjassa avaudutaan miehisen elämän ilon ja surun hetkistä ja niiden aiheuttajista suorasanaisesti ja rehellisesti. Teoksessa käy myös ilmi molempien miesten huoli suomen kielen suunnasta.

- Minulla ei ole oikeen varaa sanoa asiasta, koska en tiedä kielioppiasioista mitään. Mutta kirjeiden kirjoittaminen ja ylipäätään kirjoittaminen ovat sellaisia asioita, joita pitäisi vaalia. Ei taida nykyajan pennut enää olla kirjeenvaihdossa, Hynynen pohti.

Kilpailut

Uusimmat