Suomalaisnäyttelijä pöyristyi uutuusanimaation ikärajasta

15.03.2011 12:37 - Eeva Rajala

Uusi Rango-niminen animaatio saa ensi-iltansa Suomessa tulevana perjantaina. Elokuva on saanut K-11-ikärajan, mikä on suomalaisnäyttelijän mukaan ihmeellistä.

Näyttelijä Reino Nordin on elokuvassa pääroolin suomalaisena äänenä.Elokuvassa seurataan kameleontti Rangon koomista ja värikästä matkaa. Rangon englanninkielisen version pääosassa on Johnny Depp.

Nordin kertoo Voicelle, että ikärajan kanssa tuli Suomessa debattia heti. Muissa Pohjoismaissa elokuvalla on alempi ikäraja. Elokuvassa on paljon pyssyjä, siinä ammutaan muutama aavikon eläin ja yksi hukkuu vesisäiliöön.

- Näinä maailman aikoina en ymmärrä yhtään, mitä Suomessa yritetään suojella. Meillähän ne kouluampujat on. Ei tämä nyt siihen kannusta. Se on vähän roisi, mutta minä pidän siitä, Nordin sanoo.

Nordinin mukaan tuntuu, ettei Suomessa saisi käsitellä mitään. Miehen mukaan animaatiossa kuolemat ja ammuskelu on karu juttu, mutta sellaista tapahtuu. Näyttelijä ottaa esille Voicen haastattelussa myös elokuvan suomalaisen käännöksen.

- Vielä kun olisi saanut itse kääntää elokuvan, niin ikärajasta olisi tullut K-15. Alkuperäisessä oli paljon hauskoja juttuja, joita Amerikassa ei enää pidetä törkeyksinä.

Nordin ottaa esimerkiksi elokuvaan jääneen yhden repliikki, missä hänen Rango-hahmonsa kysyy ystävältään, päättömältä nukelta, että "Onks noi luomut?" Se on Nordinin mielestä ihan loistava vitsi ja kuuluu myös lapsille.

- En ymmärrä, mitä ne mummelit siellä elokuvatarkastamossa on ajatellut. Kyllähän siitä pitäisi puhua. Paljon parempi on puhua näistä asioista ja tehdä härski vitsi kuin jättää tekemättä ja lapsi kuulee sen muualta, Nordin miettii.

Samalla Nordin kysyy, miksi emme saa kertoa asioista lapsille. Hän ei väitä, että amerikkalaisissa elokuvissa on järkevin tematiikka, mutta asioista puhumisen estäminen on hänen mielestään pöyristyttävää hölmöilyä.

- Koska se pilaa sen vitsin myös. Tärkeintä on, että se vitsi toimii koska kyseessä on kuitenkin viihde-elokuva...Ei se, että lapsi ahdistuu jostain ajatuksesta ole välttämättä huono asia. Se tarkoittaa sitä, että lapsi ajattelee. Jos haluamme tulevaisuudessa ajattelevia aikuisia, meidän pitää opettaa ne lapsena hyväksymään asioita, näkemään asioita. Niin ikävää kuin se onkin, härskein huumori on aina hauskinta.

Kaikesta huolimatta Reino Nordin sanoo, että Rango-elokuvan kohdalla tehtiin hyvää työtä. Elokuva on Pirates of The Caribbean -ohjaaja Gore Verbinskin uutuus.

Kilpailut

Uusimmat