IS: Ruotsissa uusi rasismikohu suomalaismakeisista

21.09.2011 09:14 - Eeva Rajala

Suomalaisista makeisista on aiemminkin kohistu ja Fazer on jälleen rasismisyytösten kohteena, kertoo Ilta-Sanomat.

Kolme vuotta sitten nousi kohu Laku-Pekka-hahmosta. Tällä kertaa puhuttaa Fazerin Kinapuffar-makeisten kääre Ruotsissa. Kääreessä on keltaihoinen, vinosilmäinen ja riisihattuinen ihmishahmo. Hahmoa paheksuu muun muassa Helsingborgs Dagbladin korealaissyntyinen toimittaja Patrik Lundberg kolumnissaan. Hänen mukaansa stereotyyppisen kuvan antaminen aasialaisesta on väärin.

- Sitä voi verrata vaikka vastaavaan kuvaan juutalaisesta, muslimista tai tummaihoisesta ihmisestä, jota ei hyväksyttäisi, Lundberg kertoo lehdessä.

Fazer ilmoitti maanantaina vaihtavansa kääreen saamansa palautteen seurauksena. Fazer Makeiset Oy:n toimitusjohtaja Tom Lindblad sanoo, ettei tarkoituksena ole loukata ketään. Kina-makeiset ovat olleet myynnissä Ruotsissa vuodesta 1963 lähtien.

Laku-Pekan ja Kina-makeisten lisäksi vuosien saatossa puhetta ovat aiheuttaneet muun muassa perheyhtiö Brunbergin Neekerinsuukot, joiden nimi vaihdettiin Brunbergin suukoksi, ja muun muassa ruotsalaisen negerboll-nimisen suklaaherkun nimi on vuosien saatossa vaihtunut chokladbolliin.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat