Ravintovalmentaja opastaa: Näin vireys pysyy syksylläkin

03.10.2011 15:30 - Eeva Rajala

Nyt syksyllä kannattaa tarkastaa oma ruokavalio, sillä se vaikuttaa paljon myös omaan syksyiseen jaksamiseen ja vireystilaan.

Ravintovalmentaja Maria Jokinen suosittelee asiakkailleen yleensäkin hyvin aitoa ja käsittelemätöntä ruokaa koostuen mahdollisimman puhtaista elintarvikkeista.

- Nyt syksyllä toki kaikki marjat, sienet, kasvikset ja erityisesti juurekset ovat hyvin suositeltavia, mutta nämä samat ovat toki ympäri vuoden hyvän ravitsemuksen pohjana, ravintovalmentaja selventää Voicelle.

Syksyllä vähenevä valon määrä alkaa väsyttää ihmisiä. Aidosta ruoasta ja ravinnosta saa Jokisen mukaan riittävästi suojaravintoaineita ja myös riittävästi hiilihydraatteja, proteiinia ja hyviä rasvoja. Lisäravinteista Jokinen nostaa esille immuunipuolustusta tukevan D-vitamiinin.

- Lisäravinteista D-vitamiini on erityisesti sellainen, mitä pitää syksyisin taas alkaa ottaa. Kesällä sitä saa jonkin verran auringosta, mutta nyt kun päivät lyhenevät, niin sitä ei missään nimessä saa riittävästi täällä Suomessa.

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio sisältää Jokisen mukaan kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, marjoja. Jonkun verran pitää Jokisen mukaan käyttää täysjyväviljatuotteita. Lisäksi hyvälaatuiset rasvat (esimerkiksi oliiviöljy, rypsiöljy, voi) kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Tärkeätä on myös saada hyvänlaatuista valkuaista, mitä saa kalasta.

Lihatuotteista Jokinen suosittelee riistaa, koska eläimet ovat syöneet aitoa ravintoa luonnossa. Proteiinin lähteenä hän kuitenkin ensisijaisesti suosittelee kalaa, kanaa ja kalkkunaa sekä pähkinöitä, siemeniä ja hapanmaitotuotteita. Punaista lihaa ei ravintovalmentajan mukaan kannatta syödä paljoa, sillä se sulaa huonommin. 

Kilpailut

Uusimmat