Déjà vu: Varekselle maistuu edelleen viina ja mystiset ihmiset

05.01.2012 12:00 - Eeva Rajala

Vares – kaidan tien kulkijat -elokuva esittelee yleisölle jälleen Jussi Vareksen, jolle maistuu viina, kauniit naiset ja syrjäisen kylän oudot ihmiset.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Pohjanmaalle fiktiiviseen Kahdenvirranmaankylään, jonka nimikin antaa osviittaa kyläläisten outoudesta. Hautausmaalta on löytynyt nuoren naisen ruumis, ja ruumiin löytänyt pastori palkkaa Jussi Vareksen tutkimaan rikosta. Kylässä moni on vahvan uskonlahkon kourissa ja etsivän on vaikea saada tietoja.

Elokuvan kenties oudoin hetki koittaa, kun paikallinen mielisairaala tulee myös Varekselle tutuksi. Ja yhtenä oudoimmista elokuvan hahmoista on Kari-Pekka Toivosen esittämä ylilääkäri. Peter Franzén puolestaan yllättää innostuneena uskonlahkon johtajana, jonka taustalla piilee muutakin kuin pelkät uskonnolliset asiat.

Antti Reini on jo lähes konkari Vareksen roolissa, sillä onhan tämä miehen neljäs Vares-elokuva. Reinin karisma ja raspiääni toimivat ainakin naiskatsojalle, mutta suurta sankaria Vareksesta tai Reinistä ei saa. Loppujen lopuksi Vares on vain tutkija, joka yrittää lungilla toiminnallaan saada selvitetyksi nuoren naisen surman.

Vareksen rooli jää kuitenkin jollain tapaa kaukaiseksi katsojalle, ja mieluusti olisin katsellut ja kuunnellut enemmänkin paikallisen kylähullun eli Aake Kallialan esittämän Paskamantteli-herran toilailuja ja kommentteja.

Vares - kaidan tien kulkijat on varmasti monelle viihdyttävä ja Vares-kirjojen faneille odotettukin elokuva. Se on kuitenkin toteutettu samalla tylsällä kaavalla kuin edelliset elokuvat. Mitään uutta ja oivaltavaa ei löydy.

Arvosana elokuvalle Vares - kaidan tien kulkijat: 3/5

Kilpailut

Uusimmat