Antti Jokiselle virtaa kehuja uutuuselokuvasta

04.09.2012 12:45 - Eeva Rajala

Ohjaaja Antti J. Jokinen oli eilen toimittajien tavattavana Puhdistus-elokuvan lehdistöpäivänä. Jokinen saa myhäillä tyytyväisenä, sillä hän sai rutkasti kehuja elokuvastaan. 

Jokinen kertoo Voicelle odottavansa kuitenkin sitä, että Sofi Oksasen samannimiseen menestysromaaniin perustuva elokuva saa ensi-iltansa tulevana perjantaina.

- Viimekädessä katsojat päättävät. Elokuva on taiteen muotona juuri sellainen, että kun katsojat päättävät, se on silloin kiva saada myös katsojien nähtäväksi. Minua ei oikeastaan stressaa yhtään, päinvastoin olen fiilareissa, että nyt jengi näkee tämän vihdoinkin, Jokinen sanoo.

Puhdistus-romaani ja elokuva kertovat kahdesta naisesta, joita varjostaa ja yhdistää heidän oma häpeällinen menneisyytensä. Elokuva on paikoin aitoudessaan ahdistava, mutta samalla koskettava. Jokinen on saanutkin kuulla kehuja myös siitä, miten aitoja tunteita elokuva on kätkenyt sisälleen. Ohjaajan mukaan tällä kertaa materiaali, hänen tapa ohjata ja käsikirjoittaa sekä näyttelijöiden sielukkuus yhdistyivät maagisella tavalla.

- Tässä tapauksessa elokuvassa tapahtui se, että jossain vaiheessa ne 40-luvun vaatteet ja lavastus muuttuivat todellisiksi. Sitten kun se oli tapahtunut yhden kerran, sen ikään kuin tunnisti sen jälkeen, ja sitten tehtiin vain niin pitkälle että se todellinen tunne tuli sieltä esille. Aika aikaisessa vaiheessa työryhmässä huomattiin se, Jokinen muistelee.

Puhdistus-elokuvan kuvausten ja valmistumisen onnistuminen teki hyvää ulkomaillakin elokuvia tehneelle ohjaajalle, joka välillä tuskailee oman ammattinsa kanssa.

- Välillä tuntuu, että elokuvan tekeminen on täysin mitätöntä ja taistelen sen ajatuksen kanssa, miten merkityksetöntä työtä se on. Se on myös helvetin absurdia useasti sen takia, koska useimmiten se on tuolla ravassa rynnimistä, Jokinen huomauttaa.

Jokinen toivookin, että Puhdistuksen kaltainen kokemus ei jäisi vain yhdeksi onnenkantamoiseksi, missä kaikki palaset osuivat kohdalleen.

- Toivottavasti minulle tulee jatkossakin sellaisia kokemuksia urani aikana. Ei pysty ihan suoraan sormella osoittamaan, mikä tähän johti, mutta tällä kertaa se oli mahdollista.

Perjantaina elokuvateattereihin saapuvassa Puhdistus-elokuvassa vahvaa näyttelijäntyötä tekevät muiden muassa Laura Birn, Liisi Tandefelt ja Amanda Pilke. Elokuvassa nähdään myös Krista Kosonen, Peter Franzén ja Tommi Korpela. Katso elokuvan traileri alta:

Kilpailut

Uusimmat