Uusi Bond-elokuva voitelee tosifaneja – mutta jotain puuttuu

25.10.2012 14:45 - Eeva Rajala

Yleisö on odottanut 007 Skyfall -elokuvaa herkeämättä, mutta täydellinen suoritus kyseinen tekele ei ole. Voicen elokuvatoimittaja Eeva Rajala arvioi uusimman Bond-elokuvan. 

Elokuvan tarina on lyhykäisyydessään tämä: Koko MI6 joutuu hyökkäyksen kohteeksi, kun M:n menneisyys palaa vainoamaan naista. Kaiken takana on uusi, viekas Bond-vihollinen, joka näyttää olevan kaikkien vanha tuttu. 007 joutuu jäljittämään ja tuhoamaan uhan, mutta se voi vaatia suuriakin henkilökohtaisia uhrauksia.

Sen enempää paljastamatta juonesta todettakoon kuitenkin, että James Bond esitetään elokuvassa inhimillisempänä kuin koskaan ennen. Elokuvassa nähdään, miten hän suree ja hänen lapsuudesta saadaan vihjeitä runsain mitoin. Elokuva esittelee myös Javier Bardemin Bond-pahiksena, roolissa, joka saa ihokarvat nousemaan ajoittain pystyyn.

James Bondin tosifaneja yritetään helliä elokuvassa lähes joka käänteessä. Elokuva näyttää edelleen Bond-elokuvalta, vaikka tiukkoja tapahtumia ja takaa-ajokohtauksia ei ole kovinkaan paljon. Se myös tarjoilee faneille tutun, ihka ensimmäisen Bond-auton, Aston Martin DB5:n, jollaista muun muassa Sean Connery ajeli elokuvissa 007 ja kultasormi sekä Pallosalama. Ja elokuvassa on muutama mehukas paljastus, jotka petaavat jatkoa Daniel Craigin tähdittämille Bond-elokuville.

Mutta hehkutus sikseen. Moni asia on tässä elokuvassa eri tavalla kuin aiemmissa Bondeissa. Tämä ei välttämättä ole huono asia, mutta yleisö odottaa tiettyjä asioita Bond-elokuvalta. Siinä missä James Bond on aiemmin ollut äijien äijä, jota ei päihitä kukaan, nyt yleisölle esitellään osittain hyvinkin huonossa kunnossa oleva superagentti, joka voisi hävitä Bond-pahikselle täydellisesti, jos joutuisi hoitamaan koko homman yksin. Ja siinä missä edellisistä Bond-elokuvista - Daniel Craigin aikaisista ja aiemmista - ei puuttunut toimintaa, tästä sitä puuttuu melkoisen paljon.

Nämä kaksi asiaa saattavat kolahtaa huonosti James Bondin hc-faneihin. On varmasti vaikeaa tehdä täysin positiivisesti yllättävä Bond-elokuva. Toimintakohtausten vähentäminen ja Bondin yhä suurempi inhimillistäminen ovat kai yrityksiä uudistaa Bondin imagoa ja mielikuvaa kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmasta fiktiivisestä hahmosta. Mutta uudistaminen ei onnistu kokonaan. Toisten mielestä kaikki inhimillisyys on tervetullutta, toiset - ja uskallan väittää enemmistö - haluaa kuitenkin nähdä lähes haavoittumattoman superhahmon, johon voi silti samaistua, mutta joka on kuitenkin vähän ylempänä hierarkiassa kuin katsoja itse. Bondin ja katsojan ei tarvitse olla samassa tasossa.

Mutta oliko elokuva viihdyttävä? Totta kai! Aika ajoin elokuvassa heitetään huulta niin, että on pakko nauraa ääneen. Elokuva on myös hyvin huolellisesti tehty ja tarinassa mennään koko ajan eteenpäin. Tosin itse tarinaan olisin kaivannut enemmän syvyyttä. Nyt siinä pompitaan yhdessä tasossa, eikä luvassa ole mitään yllättävää. Loppuratkaisunkin pystyy helposti päättelemään, ja se ei koskaan ole hyvä juttu.

Skyfall-elokuvasta tulee tämän vuoden yksi suurimmista kassamagneeteista. Yleisöä saattaa kuitenkin jäädä harmittamaan, miksi mentiin siitä yli, mistä aita on matalin.

007 Skyfall
Ohjaus: Sam Mendes
Käsikirjoitus: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan
Pääosissa: Daniel Craig, Judi Dench, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ralph Fiennes
Ensi-ilta: 26.10.2012

Kilpailut

Uusimmat