Mihin hävisivät tietovisat televisiosta? Tutkija vastaa

01.11.2012 13:45 - Mikko Räsänen

Suomen tv-kanavat olivat aikanaan täynnä erilaisia tietokilpailuja. Viime vuosina tietokilpailut ovat kuitenkin loistaneet poissaolollaan. Mihin ne katosivat?

Mediatutkija Veijo Hietala joutui Voicen lähetyksessä vieraillessaan pohtimaan, mihin ovat kadonneet kaikki tietokilpailut Suomen tv-kanavilta. Viime vuosina tietokilpailujen sijaan tv:ssä on nähty erityisen paljon tosi-tv-ohjelmia.

- Tosi-tv:n aikakaudellakin nähtiin vielä muutamia tosi-tv-tyyppisiä tietokilpailuja kuten Heikoin lenkki ja Haluatko miljonääriksi.

Vähitellen nuokin katosivat. Hietala arveli tietävänsä syyn.

- Ennen muinoin erilaisia tietoviisaita arvostettiin paljon, mutta nyt Wikipedioiden aikakaudella nippelitieto ei ole enää niin kova juttu, Hietala kertoo.

- Tänä päivänä faktatiedon tai vuosilukujen tietämisessä ei ole mitään tolkkua, koska kuka tahansa pystyy tarkistamaan kännykällä muutamassa sekunnissa tiedot. Ei ole enää mitään järkeä opetella ulkoa asioita.

- Tietoa on nykyään vielä niin valtavasti, että on kamalan vaikea enää määritellä yleistietoutta, eli mikä olisi sellaista, mitä kaikkien pitäisi tietää. Ennen vanhaan ihailtiin tietovisoissa yleistietoa, mutta mitä on yleistieto tänä päivänä? Eri sukupolville ja eri ihmisille se voi tarkoittaa hyvin eri asioita.

Alla nostalgisia tietokilpailuohjelmia Suomen tv-historiasta.

Kilpailut

Uusimmat