Peter Franzén puhuu suvaitsevaisuuden puolesta: Unohdamme mahdollisuuden hyväksyä

08.03.2013 21:15 - Eeva Rajala

Näyttelijä Peter Franzén tähdittää tänään ensi-iltansa saavaa Kerron sinulle kaiken -elokuvaa. 

Simo Halisen ohjaaman ja käsikirjoittaman elokuvan keskiössä on transsukupuolinen Maarit, joka ihastuu Franzénin esittämään Samiin. Transsukupuolisuutta ei ole kovin paljon käsitelty suomalaiselokuvissa aiemmin. Franzénia kiinnosti projektissa erityisesti se, miten asiaa elokuvassa käsitellään.

- Olen hyvin kiinnostunut tekemään taidetta ja elokuvia suvaitsevaisuudesta, ja näyttämään asioita ihmisille hyväksynnän kautta. Unohdamme monesti, että meillä on mahdollisuuksia hyväksyä erilaisia asioita ja ymmärtää asioita, Franzén kertoo Voicelle.

Mies lisää myös, että vaikkeivät jotkut hyväksyisi asiaa, voi ihmiset silti ymmärtää, että transsukupuolisuus on olemassa oleva aito asia, jota jotkut joutuvat käymään läpi joka päivä.

- Joillakin ei ole mahdollisuutta tehdä sitä isointa ratkaisua, että muuttaa sukupuoltaan. Toivon, että ihmiset rupeavat ajattelemaan, että tätäkin puolta pitää vaalia. Inhimillisyyttä on kaikki, mitä meissä on, Franzén jatkaa.

Kerron sinulle kaiken -elokuvassa Franzénin roolihenkilö Sami on eksyksissä oleva henkilö. Hän on koulussa liikunnan opettajana, ja hänen vaimonsa opettaa samassa koulussa matematiikkaa.

- Sami on aika lailla eksyksissä ja tuntee olevansa vaimonsa uran peitossa, ja kotona ei tunne asemaansa hyväksi. Sitten hän tutustuu naiseen, joka esittää olevansa psykiatri. Mies jollakin tapaa ihastuu tähän Maarit-nimiseen psykiatriin, joka todellisuudessa on jotain aivan muuta kuin kyseisen ammatin harjoittaja saatikka sitten alkuperäinen nainen, näyttelijä kertoo.

Franzénin lisäksi elokuvassa nähdään pääosassa Leea Klemola sekä Ria Kataja. Katso elokuvan traileri:

Kilpailut

Uusimmat