Pikku Kakkosen klassikkoanimaatio puhuttaa - aiheutti traumoja monille?

18.05.2014 09:45 - Minna Talstila

Voicen Herättäjät muistelivat kaikki saaneensa lapsena traumoja Pikku Kakkosen Varokaa heikkoa jäätä -animaatiosta. Juontajat ottivat yhteyttä säveltäjään, jonka kynästä animaation pelottava musiikki on syntynyt.

Pikku Kakkonen on ilahduttanut suomalaislapsia jo monen sukupolven ajan. Lastenohjelman Varokaa heikkoa jäätä -klassikkoanimaation tarkoitus on opettaa varomaan keväisiä jäitä, mutta se onkin jäänyt kummittelemaan yllättävän monen mieleen. Voicen Herättäjien mukaan Nallen putoaminen jäihin ja tapahtumia taustoittava kohtalokas musiikki aiheuttavat aikuisissakin ihmisissä kauhunväristyksiä. 

Herättäjät pyysivät Varokaa heikkoa jäätä -animaation taustamusiikin säveltäjää Jukka Siikavirettä kommentoimaan kuuluisaa videota. Siikavire kummastelee animaatiosta noussutta kohua:

- Ihmettelen, että mitä ihmiset ovat siinä pelänneet. Siinähän on jännittävä tilanne, nalle putoaa jäihin, mutta hänet pelastetaan. Kaikki on lopussa hyvin. Silloinhan se on onnistunut, kun se on jäänyt mieleen. Kyseessähän on jäävaroitus.

Animaatio esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986. Sitä näytetään vielä tänä päivänäkin syksyisin ja talvisin.

Herättäjien juontajat Niina Backman ja Anssi Honkanen kokevat myös, että  animaation lopussa lausuttu "Varokaa heikkoa jäätä" -varoitus sanotaan vihaisella äänellä. Animaatiota on jopa hieman muutettu alkuperäisestä, mutta moni on edelleen samaa mieltä. Siikavireen mukaan tarkoitus ei ole pelotella. Hän onkin toiminut itse animaation äänenä ja kertoo, että kohtaa on hiottu ja harkittu huolella.

Anssi muistelee lapsuudessaan nähneensä animaation vuoksi jopa painajaisia.

- Mutta oletko pudonnut koskaan jäihin?, Siikavire kysyy.

Honkanen joutuu myöntämään, ettei ole. Animaatio voi siis olla pelottava, mutta ehkä juuri sen takia se onkin erittäin tehokas.

Katso animaatio alta.

Kilpailut

Uusimmat