Kuva: Nelonen

Juontajakoomikko Niko Kivelä: "Sydänkohtaus työpaikalla pysäytti"

08.10.2015 11:15 - Rea Tallgren

36-vuotias Niko Kivelä kertoo Voicen Iltapäivän Lauri Kottoselle ja Niina Backmanille avoimesti uransa aiheuttamista lieveilmiöistä, joista yksi oli koitua hänen kohtalokseen.

Yksi Suomen tunnetuimmista stand up –koomikoista. Juontaja. Näyttelijä. Isä. Niko Kivelä ehtii paljon. Hän on myös maksanut menestyksestään kovan hinnan.

Kivelän 17 vuoden suhde kariutui 1,5 vuotta sitten, kun Kivelän ura oli lähtenyt kunnolla lentoon. Parhaimmillaan mies kiersi jopa 250 esiintymislavaa vuodessa.

- Ei voi toiselta odottaa, että hän sulattaa kaiken. Siitä pitää oppia. Yritän keskittyä pieniin hetkiin enemmän ja olla niissä aidosti läsnä, vaikka se onkin todella vaikeaa, mies sanoo.

Huono omatunto on arkipäivää

Huono omatunto on miehen mukaan vaikea reissuammattilaiselle.

- On huono omatunto, kun lähdet kotoa ja huono omatunto, kun tulet kotiin. Ja koko ajan siinä välissä on huono omatunto. Ja se on juuri se ongelma, että kun tulee joku konflikti, saattaa se muuttua suuremmaksi kuin pitäisi, ja se johtuu siitä huonosta omastatunnosta.

- Melkein kannattaisi ottaa kumppanin kanssa paperi ja kirjoittaa siihen sopimus, että miten joku asia menee, ja että ”tästä ei sitten saa suuttua.” Mutta eihän se niin mene, mies pohtii.

Huonon omatunnin lisäksi yksinäisyys onkin Kivelän mukaan suurin ongelma reissuhommissa. Hän kuvailee tilannetta absurdiksi.

- Ensin sitä seisoo lavalla, ja kaikki pitävät sinusta. Ja sitten menet hotellihuoneeseen ja suljet oven – ja yhtäkkiä olet aivan yksin.

Ylikierroksilla

Rankka työrytmi ja hektinen elämäntyyli on saanut miehen ajoittain käymään ylikierroksilla. Apu löytyi tavalla, jota Kivelä ei olisi uskonut mahdolliseksi.

- Menin lääkäriin, kun en ollut nukkunut viiteen yöhön. Lääkäri määräsi minulle unilääkkeitä, mutta sanoin, etten uskalla syödä niitä, etten jää koukkuun.

Lääkäri neuvoi, että saattaa riittää, jos unilääkepakkauksen avaa ja lääkkeet ottaa esiin. Skeptinen Kivelä kokeili keinoa – ja se toimi.

- Nukuin sinä yönä kymmenen tuntia putkeen, hän tunnustaa hämmentyneenä.

Samoin on asia alkoholin suhteen. Ennen Kivelä saattoi juoda helpottaakseen oloaan, mutta nykyään pelkkä tölkin avaamisesta syntyvä ääni riittää, eikä juomaa tarvitse kulauttaa kurkusta alta.

Todellinen pysäytys

Ammattiauttajia mies kiittää paljosta.

- He tuovat sydämen ja aivot lähemmäs toisiaan.

Sydäntään Kivelä vaalii nykyään muutenkin kuin ammattiauttajien avulla. Hän heräsi todellisuuteen saatuaan sydänkohtauksen 30-vuotiaana ollessaan itsekin Voicella töissä aamujuontajana.

- Takana oli monta viikoittaista keikkaa ja aamuradion juontaminen. En ollut nukkunut kunnolla kolmeen yöhön, koska kroppa oli niin ylikierroksilla.

Työhuoneen lattialla saatu kohtaus sai miehen arvottamaan elämänrytminsä uusiksi.

- Onneksi sain varoituksen. Olisihan kaikki voinut siihenkin loppua. Se oli todellinen pysäytys, mies toteaa.

Ei enää yksinäisyyttä

Nykyään Kivelä osaa sanoa ei. Hän viheltää pelin poikki, jos on menossa ylikierroksille. Toimettomaksi mies ei halua ruveta.

- En edes pystyisi siihen.

Ja entä se yksinäisyys sitten? Apu löytyi suloisesta karvapallosta. Nykyään Kivelän mukana keikkamatkoilla kulkeekin pieni koira.

- Harmi, että keksin sen vasta nyt. 15 vuotta piti tehdä tätä ennen kuin hoksasin, mies selittää.


Niko Kivelä juontaa Nelosella esitettävää Tripla-ohjelmaa. Tripla tulee sunnuntaisin klo 20. Voicen Iltapäivän Niina ja Lauri äänessä arkisin klo 14-18.

Kilpailut

Uusimmat