Kuva: Mikko Räsänen

Ohjaaja Tiina Lymi: Minulla saattaa olla pelottava maine

27.02.2016 11:15 - Pauliina Jokinen

Ohjaaja Tiina Lymin ensimmäinen pitkä elokuva sai ensi-iltansa perjantaina.

Kun Tiina Lymi, 44, ohjaa elokuvaa, ei kuvauspaikalla huudeta. Ei ohjaaja, eivätkä näyttelijät. Se on Lymille tärkeää.

- Leffan tekeminen on aika hurja tilanne: isoja päätöksiä tehdään koko ajan. Mitä kusisempi tilanne on päällä, sitä rauhallisempia kaikkien on oltava, eikä paniikkia saa päästää valloilleen, sillä se ei auta, ensimmäisen kokoillan elokuvansa ohjannut Lymi kuvailee.

Siksi ohjaajalle onkin niin tärkeää, ettei kuvauspaikalla hermoilla, eikä hermostuta. Ohjaajalla on vastuu kuvauspaikan tunnelmasta ja mitä paremmalla ja keskittyneemmällä tuulella työryhmä on, sitä varmemmin syntyy hyvää jälkeä.

Perjantaina ensi-iltansa saaneen Äkkilähtö-elokuvan kuvauspaikalla vallitsikin reilu henki.

- En nöyryytä enkä alista ketään kuvauspaikalla. Siinä on hyötyajattelu takana: En ole koskaan ollut sellaisessa tilanteessa, että kyykyttämisestä hyötyä. Se ei toimi ja se on perusluonnettani vastaan, Lymi miettii.

Kiroilu ei auta

Vain kerran Äkkilähtö-elokuvan kuvauksissa Lymillä meni hermo. Silloin ohjaaja riisui kuulokkeensa ja kirosi itsekseen – ei kenellekään, mutta tunteitaan purkaen.

- Tiuskaisin itselleni kiroten, ettei mistään tule nyt mitään. Sitten tajusin, että muut kävelivät hartiat korvissa koko päivän ja pelkäsivät tilanteen räjähtävän. Niin ei saa missään tapauksessa olla, vaan ohjaajan on tiedostettava tilanne koko ajan, Lymi kertoo.

Lymi on itse tehnyt töitä alalla yli kahden vuosikymmenen ajan. Lymin ensimmäinen Akvaariorakkautta-elokuva ilmestyi vuonna 1993 ja sittemmin hän on tehnyt töitä lukuisten ohjaajien kanssa. Vuoden ovat opettaneet, mikä saa näyttelijät ylittämään itsensä ja antamaan kaikkensa.

-Tiedän, mikä ei toimi. Ihmisellä pitää olla olo, että ne ovat tärkeitä ja he ovat ainutlaatuisia. ettei tämä onnistu, jos en saa sinua tekemään tätä. Silloin ihmiset ylittävät itsensä, Lymi kuvailee.

Tiukkaa puolustuspeliä

Ohjaajana Lymin on vedettävä selkeä linja ja pysyttävä siinä. Sama linja pätee myös julkisuuden suhteen. Lymi tietää, että toimittajien keskuudessa hänellä saattaa olla pelottavan ihmisen maine. Hän ei kuitenkaan ymmärrä, mistä se kumpuaa.

- Minulla saattaa olla pelottava maine, mutta en usko, että kukaan, joka työskentelee kanssani, kuvailisi minua niin, Lymi miettii.

Vaikka ohjaajalla onkin suuri vastuu ja stressi saattaa toisinaan iskeä, ei ohjaaja halua purkaa tunteitaan myöskään kotona.

- Voin mennä järvelle huutamaan ja niin se kannattaa tehdä. Stressin aikana itku voi olla herkässä kotona, mutta täytyy muistaa, ettei se ole heidän vikansa, Lymi kertoo.

Ohjaaja teki vanhempien lastensa kanssa jo vuosia sitten sopimuksen, että vaikeina hetkinä koko porukka puhaltaa yhteen hiileen.

- Kun lapset olivat pienempiä, olin yksinhuoltajana. Silloin sovimme tyttöjen kanssa jääkiekkotermein, että laidat pidetään kiinni ja pelataan tiukkaa puolustuspeliä, eikä kokeilla uusia kuvioita. Niin se toimii vieläkin, Lymi nauraa.

Tiukka ohjausrupeama päättyi ensi-iltaan, kun Äkkilähtö-elokuva näki päivänvalon. Samalla Lymi suuntasi kevään ainoille vapaapäiville ja lomailemaan.

- Seuraavat neljä päivää hiihdän ja lautailen perheeni kanssa. Sitten painetaan taas töitä hautaan saakka, Syke-ohjelman kuvauksiin suuntaava näyttelijä tietää.

Lue myös: Miehet paljastavat: Kysymyksiä, joita en uskalla kysyä tyttöystävältäni

Uusimmat