Kuva: jere ollinen

Suomalaisjuontaja julkaisi esikoiskirjansa - pikkutuhmat kolumnit yksiin kansiin

05.04.2016 15:45 - Reija Saarinen

Radio Cityn taajuuksilta tuttu Jere "Jete" Ollinen on nykyään myös kirjailija.

Jere, tuttavallisemmin Jete Ollinen, on mies, jota kuullaan Radio Cityn taajuuksilla arkipäivisin. Yksi miehen ohjelmanumeroista on "pakinan valjastus", jossa mies lukee kirjoittamansa pakinan joka perjantai.

Tarina harrastuksen takaa juontaa aina lapsuuteen saakka.

- Sananmuunnoksia olen tehnyt jo 70-luvun loppupuolelta saakka, eli ihan lapsesta. Tämähän on jo vanha vitsi, jota isäni omien kavereidensa kanssa viljeli. Pienenä mietin, että tässä täytyy olla jotain outoa, kun ne sanovat jonkun sanaparin ja nauraa höröttävät. Jossain vaiheessa sen sitten hoksasin ja jäin kiinni, Ollinen kertoo.

Etsimisen riemua

Pikkutuhmien sanamuunnosten tekeminen ei luonnistu kaikilta. Ja vaikka nokkeluutta olisikin, kuluu pidempiin tarinoihin lukuisia tunteja suunnitteluaikaa.

- Siinä on järjetön miettiminen. Oikeastaan lähestymistapoja on kaksi. Joko jokin ajankohtainen aihe, kuten vaikka jääkiekon MM-kisat tai sitten yksi hauska muunnos, jonka ympärille rakennan tarinan.

- Esimerkiksi aikanaan keksin muunnoksen "edelman susinahassa." Siihen sitten kehittelin elokuvakriitikon näkökulmasta olevan tarinan, Kinon parjaaja, joka siis haukkuu kaikki. Kyseisen lauseen sain mukaan siten, että tyttöystävä kysyy poikaystävältään: "Tunsitko edelman susinahassa?"

Osa kulttuuriperintöä

Cityllä kuultava Pakinan valjastus sai alkunsa miehen omasta ideasta.

- Pakinan valjastuksia aloin tekemään, kun tulin Citylle töihin. Halusin viikonloppuihin jatkuvaa viikoittaista sisältöä. Myin sitten tämän paskan idean silloiselle kanavapäälliköllemme Sami Virtaselle. Nyt sitä on sitten tehty kolmisen vuotta ja nyt on ensimmäinen kirja kaupoissa.

Kirjan lisäksi tarinat tallennetaan äänimuodossa tulevia sukupolvia varten.

- Suomen audiovisuaalisesta arkistosta soitettiin ja pyydettiin saada nämä kaikki pakinat. Syy on kuulemma siinä, että tällaista verbaaliakrobatiaa ei kukaan tee ja on pelättävissä, että taito häviää. Saattaahan se olla, että niitä käytetään joskus vaikka opetustarkoituksessa, Ollinen nauraa.

Vaikka kirja kaupoista ympäri maan löytääkin, ei Ollinen pidä itseään kirjailijana.

- Nämähän on vain sellaisia yksittäisiä tarinoita. Eli en meinaa hakea kirjailijaliittoon.

- On tämä silti helkkarin mageeta, että tarinat on nyt kansien välissä. Niissä on kuitenkin ollut kova työ, joten kiva etteivät jääneet kertakäyttökamaksi.

Jete äänessä Radio Cityllä arkisin klo 10-13

Kilpailut

Uusimmat