Helle jatkuu – käytä tätä suojakerrointa Suomessa ja rusketu turvallisesti

17.05.2010 14:45 -

Suomen Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahti kertoi Voicelle, miten Suomen kesässä voi ruskettaa itseään turvallisesti. Mies ei kuitenkaan kannusta auringonottoon.

Ruskettuminen on ihon suojareaktio samoin kuin ihon paksuuntuminen, eikä sillä Rautalahden mukaan ole mitään tekemistä terveyden kanssa.

-Jos haluaa ruskettua, niin se kannattaa tehdä pikkuhiljaa ja antaa ihon suojamekanismin kehittyä rauhassa, niin että iho ei pala. Ruskettumisen lisäksi ihon toinen luontainen suojamekanismi UV-säteilyä vastaan on paksuuntuminen, Rautalahti kertoi.

Jos siis malttaa ottaa aurinkoa hitaasti ja rauhallisesti, iho ehtii tottua ja suojaa itse itseään.

Suojakertoimen tarve auringossa riippuu ihotyypistä. Ykköstyyppi on hyvin herkkä palamaan, ja iho ei oikeastaan edes rusketu, joten tämän ihotyypin on syytä käyttää korkeita suojakertoimia.

- 20 vähintään, mutta mieluummin 30, Rautalahti painottaa.

Kakkosihotyyppi on sekin herkkä palamaan, mutta ruskettuu kuitenkin ajan myötä. Kakkostyypin iholle Rautalahti suosittelee 15-20 suojakertoimista aurinkorasvaa.

- Kolmos- ja nelostyypin palamisherkkyys on vähäisempi. Heillekin vähintään se 15 on perussuojakerroin.

Olosuhteet on kuitenkin otettava huomioon suojakerrointa valitessa, sillä esimerkiksi meren rannalla säteily on huomattavasti voimakkaampaa. Auringonotto kannattaa aloittaa suurilla kertoimilla kunnes ihon oma puolustusmekanismi paranee. Nyrkkisääntönä pitäisi kuitenkin käyttää vähintään suojakerrointa 15, sillä Rautalahden mukaan alemmat kertoimet ovat täysin hyödyttömiä.

- Jos laittaa alle viittätoista, se on sama kuin ei laittaisi mitään suojakerrointa, Rautalahti summasi Voicelle.

Kilpailut

Uusimmat