Nämä ovat maailman huikeimmat vuoristoradat - uskaltaisitko kyytiin?

11.06.2012 11:45 - Eeva Rajala

Näyttää siltä, ettei Suomesta löytyvillä vuoristoradoilla ole mitään asiaa tälle listalle.

Missä tahansa päin maailmaa oletkaan, vuoristorata toimii yleensä huvipuiston kuninkaana. Discovery on listannut sivuilleen maailman huikeimmat vuoristoradat. Alla oleva lista paljastaa, mistä päin löytyy korkein, nopein ja vanhin vuoristorata.

Korkein:
Korkeusennätyksiä rikotaan koko ajan, mutta tänä vuonna korkein vuoristorata löytyy New Jerseystä. Vuoristorata on nimeltään Kingda Ka ja se sijaitsee Six Flags Great Adventure -huvipuistossa. Tämän hirviön korkeus on lähes 140 metriä. Sen kyydissä vauhti kiihtyy yli 200 kilometriin tunnissa vain 3,5 sekunnissa. Kyseessä on myös Pohjois-Amerikan nopein vuoristorata:

Vanhin:
Tähän kategoriaan kuuluu kaksi laitetta. Maailman vanhin jatkuvassa toiminnassa alusta asti ollut vuoristorata löytyy Melbournesta Luna Park -huvipuistosta. Puinen Scenic Railway -vuoristorata avattiin vuonna 1912. Vuoristorata on niin vanha, että jarrumiehen pitää seistä 20-paikkaisen vaunun keskellä jarruttaakseen välillä vauhtia:

Tosin maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva vuoristorata löytyy Pennsylvaniasta, mutta kyseinen Leap-the-Dips-vuoristorata oli suljettuna monta vuotta. Vuoristorata rakennettiin vuonna 1902 ja se toimi aina vuoteen 1985 asti. Vuonna 1997 kampanjoitiin näyttävästi vuoristoradan paluun puolesta, ja laite avattiin jälleen vuonna 1999:

Näissä vanhoissa vuoristoradoissa vauhti pysyy harvinaisen turvallisissa rajoissa, aivan kuten Linnanmäen vanhassa vuoristoradassa. Linnanmäen vuoristorata valmistui vuonna 1951. Siinä huippunopeus on 60 kilometriä tunnissa.

Nopein:
Aivan kuten korkeudessa, myös vuoristoradan nopeudesta kisataan alati. Tällä hetkellä nopeimman vuoristoradan titteliä pitää itsellään Abu Dhabissa sijaitsevan Ferrari World -puiston Formula Rossa -niminen laite. Kyydissä oleva ei ehdi laskea edes viiteen, kun vauhti on kiihtynyt nollasta 240 kilometriin tunnissa. Vuoristoradan vaunut näyttävät punaisilta Ferrarin F1-autoilta. Vuoristoradan vaunut menevät niin kovaa vauhtia, että kyydissä olevat joutuvat käyttämään suojalaseja, jottei silmille koidu suurta tuhoa esimerkiksi törmäyskurssille tulevista hyönteisistä tai muista pirstaleista:

Jyrkin:
Tällä hetkellä jyrkin vuoristorata löytyy Japanin Fujiyoshidan kaupungista Yamanashin prefektuurista. Takabisha-vuoristorata avattiin Fuji-Q Highland -puistossa viime vuonna, ja vuoristoradan pudotus on 121 astetta. Kun 90 astetta on suoraan alaspäin, tämän vuoristoradan silmukka kääntyy jo taaksepäin:

Pisin:
Myös pisin vuoristorata löytyy Japanista. Kyseessä on Steel Dragon 2000 ja se sijaitsee Nagashima Spa Land -huvipuistossa Kuwanassa. Pituutta radalla on 2,5 kilometriä ja yksi kierros kestää kolme minuuttia. Pituutensa lisäksi vuoristoradassa on maailman neljänneksi suurin pudotus. Tämä vuoristorata sijaitsee myös maanjäristysalueella, mikä on aiheuttanut vuosien varrella vuoristorata-asiakkaiden loukkaantumisia:

Lisää huikeita vuoristoratoja löydät täältä! (Discovery)

Kilpailut

Uusimmat