Kuva: YouTube

Pelastaako "muovipussikohtu" pian keskosten henkiä? Toimii jo eläimillä testattaessa

27.04.2017 18:45 - Senni Loikala

Hengenvaarallisen ennenaikaisesti syntyneet lampaat kehittyivät normaalisti tekokohdussa viikkojen ajan. Tutkijat toivovat keksinnön pelastavan jatkossa myös ihmiskeskosia.

Tutkijat ovat luoneet keinotekoisen kohdun, jonka avulla ennenaikaisesti syntyneet lampaat selviytyivät hengissä. Tekokohdun avulla lampaat myös kehittyivät normaalisti neljän viikon ajan.

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa myös ennenaikaisesti syntyneiden ihmiskeskosten selviytymismahdollisuudet paranisivat tekokohdun ansiosta.

- Olemme kehittäneet systeemin, joka mukailee kohdun ympäristöä ja korvaa istukan mahdollisimman tarkasti, tutkija ja kirurgi Alan Flake kertoo.

Tekokohtu tarjoaa asukkaalleen kaikki normaaliin kasvuun tarvittavat ravintoaineet ja suojan, kerrotaan CNN:n uutisessa. Myös esimerkiksi hapensaanti toimii yhtä hyvin kuin oikeassa kohdussa napanuoran välityksellä.

Keinotekoinen kohtu muistuttaa ulkoisesti muovipussia. Jokainen tutkimuksessa mukana ollut lammas laitettiin oman keinotekoisen kohdun sisään.

Monet lampaista olivat syntyneet ennenaikaisesti niin, että niiden ikä vastasi samaa, jos ihmissikiö syntyisi 23:n raskausviikon aikana. CNN:n tietojen mukaan ihmissikiön mahdollisuus selviytyä hengissä tuossa iässä on vain 15 prosenttia.

Kun lampaat olivat eläneet neljän viikon ajan tekokohdussa, havaittiin niiden verenkierron, verenpaineen, aineenvaihdunnan kehittymisen, kasvun, keuhkojen kehittymisen ja aivojen kehityksen olevan normaaleita.

Vielä vaaditaan kuitenkin paljon työtä, ennen kuin ihmisten ennenaikaisesti syntyneitä jälkeläisiä voitaisiin pelastaa tekokohtujen avulla.

Alta näet videokuvaa ajalta, jolloin ennenaikaisesti syntyneet lampaat asustivat tekokohdussa. Videolta näet esimerkiksi, kuinka lampaat liikehtivät köllötellessään ja kehittyessään keinokohdussa.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Uutisoimme tällä viikolla uudesta synnytyskäytännöstä, jossa naisia kielletään työntämästä eikä vauvaa auteta ulos vaginasta. Pääset juttuun tästä.

Lähde: CNN

Kilpailut

Uusimmat