Kolumni: Yksille kavereiden kanssa, 3-vuotias lapsi mukana - sopivaa vai ei?

23.04.2019 16:15 - Senni Loikala

Voice.fi:n toimittaja Senni Loikala pohtii kolumnissaan pääsiäispyhänä olutravintolassa näkemäänsä tilannetta.

Nautin lankalauantaina länsivantaalaisessa olutravintolassa pari huurteista, ja surffasin netissä läppärilläni. Viereiseen pöytään saapui porukka, johon kuuluivat isä pienen lapsensa kanssa ja kolme muuta miestä. Miehet olivat mitä ilmeisimmin isän vanhoja tuttuja, joita hän ei ollut tavannut hetkeen.

Yksi miehistä kysyi lapselta, mikä tämän nimi olikaan ja miten vanha tämä oli. Häntä ujostutti, joten isä vastaili kysymyksiin. Lapsella oli ikää kolme vuotta. Isä mainitsi jossain vaiheessa, että "emäntä" tulee hakemaan heidät myöhemmin.

Isällä oli edessään tuopillinen olutta, ja seurueen muut aikuiset joivat alkoholijuomia. Tarjoilija toi pöytään neljän tai viiden pienehkön tuopin olut-tastingin. Isä ei vaikuttanut humaltuneelta, antoi lapselleen huomiota ja piti käsivarttaan tämän ympärillä.

Kyseinen olutravintola on siisti ja sieltä voi tilata pientä suolaista syötävää. Syömisiä ei seurueen pöydässä ollut. Kello oli noin viisi alkuillasta. Ravintolassa oli jo jonkin verran asiakkaita, joista suurin osa nautti alkoholia. Tunnelma oli rauhallinen, joskin sieltä täältä kuului nousuhumalaista keskustelua.

Pienen lapsen vanhempana minua on aiemmin mietityttänyt, voiko lapsen seurassa juoda yhtä tai kahta alkoholijuomaa. Kun lapseni oli muutaman kuukauden ikäinen, en kehdannut tilata ravintolassa ruoan seuraksi lasillista viiniä. Pelkäsin muiden katseita ja huonon äidin leimaa. Sittemmin olen pyrkinyt pääsemään häpeästä eroon, ja jos mieleni tekee ravintolassa ruokailun ohessa annos alkoholia, nautin sen hyvillä mielin. Joskus perjantaisin voin juoda kotona yhden alkoholijuoman samalla, kun vietämme perheaikaa. En koskaan juo itseäni humalaan, kun lapseni on paikalla.

Lapsen läsnäolo olutravintolassa sai minut hämmentyneeksi. Yritin pitää katseeni läppärissäni ehkä siksi, etten vaikuttaisi tuomitsevalta. On silti myönnettävä, että sydämestäni pisti hetken. Pidän mahdollisena, että myös lapsesta saattoi tuntua erikoiselta viettää aikaansa olutravintolassa. Toki voi olla, että mielessäni myllersi perusteetta eikä kolmivuotias kokenut tilannetta ristiriitaiseksi.

Poistuin ravintolasta, ennen kuin isä oli juonut oluensa loppuun. Koska en tunne häntä, hänen taustaansa ja ajatuksiaan vanhemmuudesta, enkä tiedä, kuinka pitkään hänen iltansa jatkui olutravintolassa lapsensa kanssa, en halua tuomita. Hän voi olla maailman paras isä jälkikasvulleen. Toivon kuitenkin, että lapselle jäi pääsiäisestä muistoja myös esimerkiksi suklaamunista, koristeilluista pajunvitsoista ja leikeistä aurinkoisessa säässä.

Lue myös: Suomalaiset isät kertovat, mitä vanhemmuus heille merkitsee: "Isyys on kaikessa mitä teen"

Lue myös: Pelottaako vanhemmuus? 39 upeaa asiaa, jotka lapsesi tulee tekemään

Lue myös: Horoskooppisi kertoo, millainen vanhempi olet lapsillesi - päteekö sinuun?

Kilpailut

Uusimmat