Kuva: Fotolia

Golden Globe tekee historiallisen sääntömuutoksen - myös Oscar-akatemialta odotetaan toimia

27.03.2020 17:45 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Golden Globe hyväksyy mukaan elokuvat, joiden ensiesitys nähdään muualla kuin elokuvateattereissa koronaviruksen takia. Päätös voi parantaa suoratoistopalveluiden asemaa.

Golden Globe -elokuvapalkinto on tehnyt käänteentekevän sääntömuutoksen koronaviruksen takia. Aiemmin palkintoa tavoitellaakseen elokuvan on täytynyt saada ensi-iltansa elokuvateattereissa, mutta koronviruksen suljettua teatterit, on palkinto päätetty avata myös muilla alustoilla ensi-iltansa saaville elokuville.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tv-elokuvat ja suoratoistopalveluissa suoraan julkaistavat elokuvat voivat olla mukana kilpailemassa tunnustuksesta.

Päätös koskee elokuvia, joiden elokuvateatteriensi-ilta on jouduttu perumaan aikavälillä 15.3-30.4. Vaatimuksena on, että elokuvat täyttävät muut palkinnon saamiseksi vaaditut standardit.

Nyt myös Oscar-palkintoja jakavalta Yhdysvaltain elokuva-akatemialta odotetaan vastaavaa päätöstä. 

Isoimmat elokuvatuotannot, joiden piti saada ensi-ilta tänä keväänä, kuten No Time To Die ja Mulan, ovat siirtäneet ensi-iltansa myöhemmäksi. Osa pienemmistäkin tuotannoista ovat korvanneet elokuvateatteriensi-illan kokonaan tai osittain suoratoistojulkaisulla.

Sekä Golden Globe että Oscar-akatemia ovat pitkään vastustaneet kotijulkaisuna ensi-iltansa saavia elokuvia. Nyt tehtävät päätökset voivat parantaa suoratoistopalveluiden itse tuottamien elokuvien asemaa, ja madaltaa kynnystä niiden hyväksymiseksi tulevaisuudessa.

Suoratoistopalveluiden tuottamia elokuvia on palkittu aiemminkin, mutta ne ovat saaneet ensi-iltansa myös elokuvateattereissa.

Lue myös: Cannesin elokuvajuhlat lykkääntyivät - tapahtumapaikka päätettiin avata kodittomille

Lue myös: Viime vuoden huonoin elokuva on valittu - voittaja tuskin yllättää

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat