Kuva: Veho

Seppo joutui osalliseksi itsemurhakolariin kahdeksan vuotta sitten: "En ehtinyt tekemään mitään"

27.09.2020 16:15 - Reija Saarinen

Seppo Laurila oli aiemmin ammattikuljettaja. Vuonna 2012 sattunut onnettomuus kuitenkin päätti uran.

Perjantai 18. toukokuuta vuonna 2012 oli monelle tavallinen arkipäivä muiden joukossa. Seppo Laurilan elämän se kuitenkin muutti pysyvästi. Ammattikuskina 40 vuotta toiminut Laurila joutui osalliseksi itsemurhakolariin ja se päätti miehen uran. 

- Tuona päivänä lähdin liikenteeseen pakettiautolla. Vähän Kouvolan jälkeen edelläni menevä henkilöauto ajoi suoraan vastaantulevan rekan vasempaan etukulmaan ja se rekka tuli suoraan syliini, Laurila kertoo Radio Novan Yöradiota luotsaavan Pertti Salovaaran haastattelussa.

Laurilan mukaan vauhtia oli tapahtumahetkellä jokaisella osallisella noin 80 km/h. Ja vaikka Laurila oli kokenut kuski, myöntää hän, ettei tilanteessa ollut tehtävissä mitään. 

- Rehellisesti sanottuna en ehtinyt tekemään siinä tilanteessa mitään. 40 vuotta ehdin näitä töitä tekemään ja aina sanoin, että pystyn tekemään sitä, tätä ja tuota, mutta siinä tilanteessa en ehtinyt edes jarrulle hyppäämään. 

Laurilan irrottaminen kolariautosta kesti pitkään. Irrottamisen jälkeen hänet kuljetettiin Kotkan sairaalaan. Sairaalaan saakka hän oli puolitajuissaan. 

Sairaalasta Laurila siirrettiin teho-osastolle Helsinkiin. Siellä kului kaikkiaan kaksi viikkoa. 

- 14 vuorokautta teholla, niistä seitsemän tajuttomana. Muutamia kuukausia sairaalassa ja sitten vielä pyörätuolissa pidemmän aikaa. Nyt pystyn kävelemään, mutta leikkauksia on tehty senkin jälkeen monta kertaa ja vielä niitä on edessäkin, Laurila sanoo.

Laurilan mukaan kunnolla kiinnitetty turvavyö saattoi kuitenkin pelastaa paljon. 

- Onneksi oli vyö sen verran hyvin kiinni, etten lyönyt naamaa tai muuta sellaista. Yleensä jos vyö on liian löysällä, niin se antaa sen 10 senttiä ensin periksi ennen kuin se ottaa kiinni. Siksi kannattaa kiristää se oma vyö aina, kun liikkeelle lähtee. Jos esimerkiksi talvitakin päälle vain laittaa vyön kiinni, sinne jää aika paljon ilmaa. Siksi se täytyy aina kiristää kunnolla, hän muistuttaa. 

Vaikka onnettomuus vaikutti Laurilan elämään monella tapaa, ei hän lopettanut ajamista kokonaan. Rattiin hän nousi uudelleen heti, kun se vain oli mahdollista. 

- Lähdin rattiin heti, kun oli mahdollisuus. Ajattelin, että se peikko pitää saada pois harteilta.

Yöradion viimeisimmän jakson, jossa myös Laurilan tarina kuullaan, voit kuunnella kokonaisuudessaan alta. 

Radio Nova, Iskelmä ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Mikko joutui järkyttävään onnettomuuteen normaalilla työkeikalla - "Ajattelin, että tänne jään"

Kilpailut

Uusimmat