Kuva: Shutterstock

Yle: Tänään se tapahtuu - odotettu ilmiö, joka toistuu seuraavaksi vuonna 2025

25.10.2022 10:45 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Suurimmillaan ilmiö on Utsjoella kello 13.18.

Uutisoimme jo aiemmin kiinnostavasta ilmiöstä, jonka tapaista ei tämän päivän jälkeen tulla hetkeen näkemään. Tänään 25. lokakuuta Suomessa nähdään osittainen auringonpimennys, kirjoittaa Yle. Viimeisin auringonpimennys oli kesäkuussa 2021, kun Kuu peitti Auringosta suurimmillaan 61 prosenttia Utsjoella. Tänään tapahtuva auringonpimennys on kuitenkin vielä hieman suurempi, sillä tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan pimennys on suurimmillaan Utsjoella kello 13.18, jolloin Kuu peittää Auringosta 69 prosenttia. Vähitän Kuu peittää Aurinkoa Maarianhaminassa, jossa sen peittävyys jää suurimillaankin vain 59 prosenttiin kello 13.16. Helsingissä auringonpimennys on Ursan mukaan suurimillaan kello 13.21, kun 63 prosenttia Auringosta peittyy Kuun taa.

Taivas on kuitenkin Uudellamaalla tänään pilvinen kello 12 ja yhden välillä, jolloin pimennys on suurimmillaan, joten pimennystä tuskin pääsee omin silmin näkemään. Ylen meteorologi Nina Karusto sanoo, että tuolloin aivan itäisimmällä Uudellamaalla on pieni mahdollisuus, että pilvipeite rakoilee. 

Ursan mukaan auringonpimennys nähdään silloin, kun Kuu menee radallaan Maasta katsottuna Auringon eteen. Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, joten pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi, vaan Kuu kulkee taivaalla yleensä joko Auringon kiekon yli tai ali. 

Seuraavaa osittaista auringonpimennystä saadaan tämän jälkeen taas odottaa, sillä seuraava nähdään koko maassa vasta maaliskuussa 2025. Täydellistä pimennystä saadaan sen sijaan odottaa vielä kauemmin, sillä sellainen näkyy seuraavan kerran vasta lokakuussa 2126. Ursan mukaan tämän päiväinen pimennys on suurimillaan Siperiassa, jossa Aurinko peittyy jopa 86 prosenttia. 

Ursa haluaa kuitenkin muistuttaa ilmiöstä kiinnostuneita siitä, ettei pimennystä tule katsoa suoraan kohti paljain silmin. 

Lue myös: MTV: Tarvitseeko lemmikkikin joditablettia? Asiantuntijalla selkeä vastaus

Lue myös: Tänä vuonna 28 lemmikkiä saa sankarikoiran tittelin urotöistään - pelastivat useita ihmishenkiä

Lue myös: Autoilijat huomio - talven nopeusrajoituksiin siirrytään osassa maata jo tänään

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat