Kuva: Shutterstock

Sosiaalisessa mediassa leviävät haasteet aiheuttavat vaaratilanteita liikenteessä

09.04.2024 20:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Liikenteeseen liittyvät haasteet ovat usein hengenvaarallisia.

Sosiaalisessa mediassa leviää nyt useita liikenteeseen liittyviä haasteita, jotka ovat kasvatteneet suosiotaan etenkin nuorten keskuudessa. Liikenteeseen liittyvät temppuiluhaasteet ovat usein jopa hengenvaarallisia. 

Puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kertoi nähneensä liikenteessä tapahtuvia temppuiluhaasteita somessa tai kuullut puhuttavan niistä. Kyselyyn vastanneista myös 71 % pitää somehaasteita typeränä. 

- Liikenteeseen liittyvät somehaasteet voivat olla vaarallisia osallistujille, kavereille ja sivullisille. Lisäksi haasteet yllyttävät usein rikkomaan lakia. Haasteiden seurauksena voi olla vakava onnettomuus ja esimerkiksi luisuttelusta voi saada sakkoja ja ajokieltoa, Liikenneturvan nuorten suunnittelija Hanna Rutila kommentoi. 

Ota liikennekäyttäytyminen rohkeasti puheeksi

Somehaasteet kannattaa ottaa nuorten kanssa puheeksi, ja heiltä voi kysyä, ovatko he törmänneet temppuiluhaasteisiin liikenteessä tai sosiaalisessa mediassa. Kannattaa myös olla kiinnostunut, miten ja kenen kanssa nuori liikkuu. 

- Jutelkaa ainakin siitä, miten kaverin kyydissä käyttäydytään fiksusti ja miten voi puuttua mahdolliseen temppuiluun. Haasteisiin yllyttäminen on vastuutonta ja sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Kuljettajana on vastuussa myös muiden tielläliikkujien turvallisuudesta. Typeryyksiin taivuttelevia kavereita ei tarvitse ottaa kyytiin, Rutila vinkkaa.

Yllyttämistä ei ainoastaan tapahdu takapenkillä istuessa, vaan myös sosiaalisessa mediassa. Tiedotteessa myös muistutetaan, että vanhempana olet velvollinen puuttumaan liikenteessä tapahtuvaan hölmöilyyn, jos havaitset sitä nuoresi kaveriporukassa.

Lue myös: Autovarkaustilastoissa yksi kaupunki erottuu selvästi - varkaudet lisääntyvät yleensä kesää kohti

Lue myös: Monia opiskelijoita voi uhata tukien takaisinperintä - tuloraja kannattaa tarkistaa OmaKelasta

Lue myös: Poliisi teki huolestuttavan havainnon kuljettajien matkapuhelinten käytöstä

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat