Kuva: Shutterstock

Lumisateita tulossa edelleen laajalle alueelle - paikoin jopa 15 senttimetriä

18.04.2024 18:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Lumisade huonontaa myös ajokeliä perjantaina sekä lauantaina.

Kevättä on toistaiseksi vielä turha odottaa. Lunta voi tulla paikoin maan etelä- ja keskiosaan, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen, kerrotaan Forecan tiedotteessa. Lapissa pakkanen voi nousta jopa 20 asteeseen, kun etelässä taas tulee olemaan öisiä pakkasia.

– Kolea sää jatkuu vähintään tämän viikon ajan. Loppuviikolla Suomea kaakon suunnalta lähestyvän matalapaineen reitti on edelleen epävarma. Suurin todennäköisyys lumisateelle, jopa pyrylle, on maan itäosassa ja pienin länsirannikolla sekä Lapissa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lumisade huonontaa myös ajokeliä perjantaina sekä lauantaina. Itään ja Kainuuseen ennustetaan myös loppuviikolle paikoin jopa 10–15 senttimetriä lunta. Jopa etelässä lunta voi lauantain aikana sataa yhdestä kymmeneen senttiä. Uudellamaalla määrät jäävät todennäköisesti muutamaan senttiin. 

– Tuoreen ennusteen perusteella lumisateen määrä on perjantaina maan itäosassa enimmäkseen 1–10 senttimetriä. Lauantaina kertymä on maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla myöskin 1–10 senttimetriä, paikoin Kainuussa voidaan mennä 15 senttimetriin. Tämän hetken ennusteen perusteella Uudellamaalla ei puhuta monesta senttimetristä, mutta määrät voivat vielä muuttua. Lounais- ja länsirannikolla sekä Lapissa ei välttämättä tule ollenkaan lunta, Latvala lisää.

Lumisateet alkavat monin paikoin jo perjantai-iltapäivänä, kun pilvisyys lisääntyy ja tuuli voimistuu. Perjantaina myös pakkaslukemat voivat kiristyä ja etelässä saatetaan painua 1-6 pakkasasteeseen, kun taas Lapissa jopa 10-20 pakkasasteeseen.

– Perjantaina loppuiltapäivällä ja illalla maan itäosaan alkaa levitä kaakosta lumisateita, jopa pyrynä. Lumisateet saattavat levitä yön aikana maan länsiosan puolelle, etelässäkin voi sadella paikoin lounaassa asti, Latvala kertoo.

Sunnuntai on jo selkeästi poutaisempi kuin lauantai, mutta lunta voi sataa vielä paikallisesti. Ensi viikolla lähestyvä matalapaine ennustaa myös vesi- ja lumisateita osassa maata.

Lue myös: Auton lisätarvikkeissa voi piillä suuri turvallisuusriski - katso, miten asennat ne oikein

Lue myös: Turvaistuimesta ilmeni vakavia turvallisuuspuutteita - lapsilla suuri loukkantumisriski

Lue myös: Kaksi kolmesta kokee pyöräilyn autoliikenteen seassa vaaralliseksi - Liikenneturvalta muistilista

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat