Kuva: Shutterstock

Rajut raekuurot voivat tehdä pahaa jälkeä autolle - näin varaudut

04.06.2024 20:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Raekuurojen aiheuttamat vauriot kannattaa korjata viipymättä.

Kesä on tuonut mukanaan helteiden lisäksi myös raekuuroja. Autoilijan kannattaakin ottaa huomioon, että rakeet voivat pahimmillaan tehdä pahaakin jälkeä esimerkiksi auton kattoon, konepelliin, tuulilasiin, takaluukkuun ja jopa kylkeen.

Jos raekuuroja on luvassa, kehottaa Autoklinikan PDR-asiantuntija Vesa Mattila säilyttämään autoa suojaisessa paikassa, kuten autokatoksessa tai autotallissa.

- Jos auton joutuu jättämään taivasalle, olisi hyvä välttää paikkoja, joissa rajuilma voi lennättää oksia tai muuta irtaimistoa auton päälle. Välillä rajuksi yltynyt myrsky voi kaataa jopa kokonaisia puita ja aiheuttaa näin isoja vaurioita myös autoille. Kannattaa myös tarkastaa etukäteen, kattaako oma autovakuutus luonnonilmiöiden aiheuttamat vahingot, Mattila kertoo.

- Mikäli sattuu olemaan autolla liikenteessä rajun raekuuron alkaessa, kannattaa pyrkiä pysähtymään esimerkiksi tien sivuun, jos se vain on turvallista eikä vaaranna muuta liikennettä. Sateessa ajaminen pahentaa raevaurioita ja voi heikentyneen näkyvyyden vuoksi aiheuttaa myös ulosajoja, Mattila lisää.

Auto kannattaa suojata rakeilta. (kuva: Shutterstock)

Vaurioissa ruostumisvaara

Raekuuron aiheuttamat vauriot kannattaa korjauttaa pikaisesti. Syvissä lommoissa maalin pinta voi olla vaurioitunut, eikä sitä välttämättä huomata ennen kuin vasta korjausvaiheessa. Auton rikkoutunut maalipinta voi aiheuttaa ruostumisriskin. Usein rakeiden aiheuttamissa vaurioissa maalipinta jää ehjäksi, jolloin niiden korjaamiseen voidaan hyödyntää PDR-menetelmää (Paintless Dent Repair)

- Lisäksi pienet ja lähes huomaamattomat lommot voivat hoitamattomina laskea auton vaihtohyvityshintaa tai käydä seuraavalle omistajalle kalliiksi, kun vakuutus ei auton omistajan vaihduttua enää korvaakaan korjausta, Mattila sanoo.

Lue myös: Rasvapalo voi levitä grillistä nopeasti - huomioithan nämä asiat grillatessa

Lue myös: Julkisen liikenteen valtavat poikkeusjärjestelyt alkavat tänään - varaudu näihin

Lue myös: Riistakeskukselta tärkeä muistutus koiranomistajille

Lähde: Autoklinikka

Kilpailut

Uusimmat