Kuva: Shutterstock

Katso, miten Suomi sijoittui - Euroopan uusi ilmanlaatulistaus julki

11.06.2024 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Ilmanlaatu on puhdistunut Euroopassa viime vuosina, mutta tehtävää riittää yhä.

Euroopan ympäristövirasto (EEA) on juuri julkaissut uuden ilmanlaaturaportin, jonka mukaan Suomessa ilmanlaatu on Euroopan kärkiluokkaa.

Raportissa mitattiin ilmanlaatua monilla eri indikaattoreilla. Otsonin osalta Suomen sijoitus oli Euroopan paras, kun taas hengitettävien hiukkasten kohdalla toisiksi paras. Keskimääräisen pienhiukkaspitoisuuden osalta Suomen edelle menivät parempina ainoastaan Viro ja Islanti. Kokonaisuudessaan ilmanlaatu Suomessa on siis yksi Euroopan parhaista. 

Yhdellä indikaattorilla Suomessa jäätiin kuitenkin myös Euroopan kehnommalle puoliskolle. Suomi sijoittui kehnosti bentso(a)pyreenin osalta, jota syntyy pääosin puun pienpoltosta.

Tilanne on kehittynyt, mutta parannettavaakin riittää

Merkittävin ilmanlaadun aiheuttama terveyshaitta ovat pienhiukkaset, joita kantautuu voimakkaasti Suomeenkin myös muualta Euroopasta. Pienhiukkasia syntyy erityisesti kotitalouksien lämmityksestä, teollisuudesta ja liikenteestä. Suomi sijoittui kuitenkin Euroopan kärkijoukkoon myös pienhiukkaspitoisuuden osalta, eikä sallittuja raja-arvoja ole Suomessa enää viime vuosina ylitetty. Monissa muissa Euroopan maissa näin ei kuitenkaan vieläkään ole. 

Tilanne yleisesti ottaen koko Euroopassa ilmanlaadun suhteen on parantunut viime vuosikymmeninä, mutta yhä 96 prosenttia kaupunkilaisista Euroopassa altistuu edelleen terveydelle haitallisille pienhiukkaspitoisuuksille.

- Vaikka ilmanlaatu on yleisesti parantunut viime vuosikymmeninä, nykyiset ilmanlaadun raja-arvot ja tavoitearvot ylittyvät edelleen useilla alueilla Euroopassa. Suomessa ilmanlaatu on parantunut siten, että raja-arvon ylityksiä ei ole viime vuosina enää mitattu, kommentoi  Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa tutkija Katriina Kyllönen.

Tulevaisuudessa raja-arvoja on tarkoitus tiukentaa entisestään, jotta yhä useammille eurooppalaisille voitaisiin taata puhdas hengitysilma. 

Lue myös: Viimeiset 12 kuukautta olivat mittaushistorian lämpimimmät - pelätty raja voi ylittyä muutamassa vuodessa

Lue myös: Elokapina suunnittelee kesäkuulle mielenilmausten sarjaa

Lue myös: 2024 voi olla vielä kuumempi kuin ennätyksellisen kuuma 2023: "Esimakua katastrofaalisesta tulevaisuudesta"

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat