Kuva: Shutterstock

Yksi pienlemmikki joutuu hylätyksi muita useammin - HESYn mukaan noutoprosentti on pyöreä nolla

26.06.2024 12:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Kesällä lemmikkejä hylätään selkeästi enemmän kuin muina vuodenaikoina.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen HESYn mukaan kesä on hylättyjen lemmikkien sesonkiaikaa. Viikin löytöeläintaloon on tuotu kuluneen kuukauden aikana kymmeniä luonnosta löytyneitä lemmikkejä. Hylätyissä lemmikeissä korostuvat etenkin pienlemmikit, kuten linnut ja kanit. 

Löytökoirista kotiinsa noudetaan suurin osa, noin 96 prosenttia, mutta pienlemmikkien kohdalla tilanne on toinen. Näistä vain 18 prosenttia noudetaan takaisin kotiinsa. Eniten pienlemmikeistä kotiin noudetaan karanneita lemmikkilintuja, mutta löydettyjä kaneja ei juurikaan hae kukaan - niiden noutoprosentti on lähes nolla. 

Väärät mielikuvat ovat usein syynä lemmikkikanien hylkäämiseen. Niitä pidetään helppohoitoisina ja edullisina lemmikkeinä, mutta totuus on toinen. Voidakseen hyvin kanit tarvitsevat paljon liikuntaa, pureskeltavaa, tekemistä ja lajitoverin seuraa. HESY huomauttaa, että kanit eivät kuulu Suomen luontoon, sillä siellä ne voivat päätyä petoeläinten saaliiksi tai nääntyä nälkään.

Luonnosta löydetetyt lemmikkikanit ovat usein tahallisesti hylättyjä. HESY muistuttaa tiedotteessaan, että lemmikin hylkääminen on eläinsuojelurikos, kuten myös lemmikin pahoinpitely. Lemmikin omistajalla on aina vastuu lemmikistään ja jos siitä ei pysty huolehtimaan, tulee omistajan etsiä sille uusi koti.

Lemmikille uutta kotia voi etsiä esimerkiksi sukulaisten, tuttavien tai työkavereiden kautta. Myös sosiaalinen media voi auttaa, sillä siellä on runsaasti erilaisia ryhmiä kotia vaihtaville lemmikeille. Monet eläinsuojeluyhdistykset auttavat kotia vaihtavia lemmikkejä ja tarjoavat vinkkejä kodin etsintään, jos niiden resurssit eivät riitä lemmikin vastaanottamiseen. 

Lue myös: Oletko kuullut salmiakkikissoista? Tutkijat löysivät Suomesta uuden erikoisuuden

Lue myös: Rahahuolet saavat yhä useamman luopumaan lemmikistään

Lähde: HESY

Kilpailut

Uusimmat