IL: Hui - Jättiampiaiset yleistyvät Suomessa

05.05.2012 10:15 - Rea Tallgren

Pelkäätkö tavallisia ampiaisia? Kannattaa varautua pahimpaan; yleistyvä herhiläislaji on peräti kaksi kertaa isokokoisempi, kertoo Iltalehti.

Herhiläisten leviäminen Suomessa on kiihtynyt lämpimien kesien takia. Tämän vuoksi 40-luvun jälkeen maasta hävinneet jättiherhiläisetkin ovat tehneet paluuta Suomeen lähivuosien ajan.

Herhiläinen muistuttaa väritykseltään tavallista ampiaista, mutta se on kooltaan noin kaksi kertaa isompi. Koiras- ja työläisherhiläinen saattaa olla jopa 18-22 millimetriä pitkä, kun taas herhiläiskuningattaren pituus saattaa olla jopa kolme ja puoli senttiä.

Allergikoille uutinen on erityisen huono, sillä suurikokoisilla herhiläisillä saattaa isomman pistimensä ansiosta olla enemmän myrkkyä pistossaan.

- Jos on allerginen ampiaisille, kannattaa olla erityisen varovainen, kertoo Tampereen hyönteistutkijain seuran puheenjohtaja Tero Piirainen Iltalehdessä.

Piiraisen mukaan herhiläiset eivät kuitenkaan ole juurikaan vaarallisempia kuin tavalliset ampiaiset.

- Mutta samalla lailla niin ampiaisen kuin herhiläisen pistoksesta voi seurata allergiselle sairaalareissu, mies muistuttaa.

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat