Kyllä nenä tietää - tunteet voi myös haistaa!

08.11.2012 15:15 - Eeva Rajala

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihminen voi haistaa toisten ihmisten tunteita. 

Hollannissa sijaitsevan Utrechtin yliopiston tutkijat havaitsivat, että tunteita kuten pelkoa ja inhoa on mahdollista haistaa ihmisen erittämien kemiallisten eritteiden kautta. Tämän lisäksi haistetut tunteet vaikuttavat niiden aistijaan samalla tavalla: Kun ihminen haistaa pelon, hänen kasvoilleen saattaa tulla pelokas ilme.

Tutkimuksessa miespuoliset koehenkilöt katsoivat elokuvia, jotka aiheuttivat joko pelon tai inhon tunteita. Ennen elokuvia koehenkilöitä kehotettiin olemaan hajuttomissa ympäristöissä, eli he eivät saaneet syödä voimakkaalta tuoksuvia ruokia, juoda alkoholia, tupakoida tai urheilla.

Elokuvien katsomisen jälkeen koehenkilöiden hikeä kerättiin talteen. Tämän jälkeen naispuolisia koehenkilöitä pyydettiin tekemään visuaalisia tehtäviä samalla, kun heidät altistettiin miesten hienhajulle. Naisten suorittaessa tehtävää, heidän kasvojen ja silmien liikkeittä tarkkailtiin.

Tutkijat havaitsivat, että naisten kasvonilmeet ja silmän liikkeet olivat yhteydessä miesten hikinäytteisiin. Kun naiset haistoivat pelottavaa elokuvaa katsoneiden miesten hikeä, naistenkin kasvoille tuli pelko.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun todistetaan, että tunteita voi tosiaan haistaa ihmisistä. Pari vuotta sitten julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka ovat läheisissä romanttisissa suhteissa, voivat haistaa toisistaan pelon, onnen ja seksuaalisen kiihottumisen.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat