Lumikki ja seitsemän kääpiötä - 12 faktaa joita et tiennyt klassikkoelokuvasta

21.04.2013 16:15 - Katariina Näreaho

Lumikin tarina on yksi kuuluisimmista saduista. Varmasti jokainen on kuullut tuosta nuoresta prinsessasta, jonka hiukset olivat mustat kuin eben, iho valkea kuin lumi ja huulet punaiset kuin ruusulla. Harva kuitenkin tietää, mitä kaikkea Disney-klassikko kätkee taakseen.

1) Walt Disney sai idean Lumikki ja seitsemän kääpiötä -animaatioon jo teini-ikäisenä. Inspiraation lähteenä toimi Lumikista tehty mykkäelokuva, jonka hän näki ollessaan 15-vuotias.

2) Lyhyiden piirroselokuvien sarja nimeltä Hassut sinfoniat tehtiin harjoituskappaleiksi, jotta taiteilijat oppivat tekemään Lumikin täydellisesti.

3) Alun perin piirretyn budjetti oli 250 000 dollaria. Loppujen lopuksi rahaa kului 1,5 miljoonaa, mikä oli hyvin suuri summa 1930-luvulla. Disney joutui jopa panttaamaan oman talonsa maksaakseen osan tuotannosta.

4) Disneyn nimeämät seitsemän kääpiötä ovat suomeksi Viisas, Jörö, Lystikäs, Unelias, Ujo, Nuhanenä ja Vilkas. Muita vaihtoehtoja olivat muun muassa (vapaasti suomennettuna) Hilpeä, Lörppö, Likainen, Synkeä ja Näppärä.

5) Englanninkielisessä versiossa Vilkkaan ääninäyttelijäksi oli valittu legendaarinen Mel Blanc, mutta kääpiöstä päätettiinkin tehdä mykkä.

6) Tarkkasilmäiset ovat saattaneetkin huomata, että kun Lumikki pussaa kääpiöitä päälaelle herättyään prinssin suudelmaan, jää yksi kääpiöistä ilman pusua. Seitsemän kääpiön sijaan prinsessa antaa pusun vain kuudelle. Unelias jää ilman.

7) Alun perin prinssin oli tarkoitus olla enemmän esillä elokuvassa, mutta sen piirtäminen osoittautui haasteelliseksi. Siksi Disney päätti vähentää prinssin osuutta elokuvassa merkittävästi.

8) Englanninkielisen version Lumikkia näytteli 19-vuotias Adriana Caselotti. Koska Disney halusi pitää Lumikin äänen erityisenä ja uniikkina, hän solmi tytön kanssa sopimuksen, joka kielsi tältä kaiken esiintymisen teatterilavoilla tai elokuvissa kyseisen piirretyn lisäksi.

9) Elokuvaa varten sävellettiin yhteensä 25 musiikkikappaletta, mutta vain seitsemää käytettiin.

10) Lumikki ja seitsemän kääpiötä -piirroselokuvan oli tarkoitus saada jatko-osia, lyhytelokuvia nimellä Lumikin paluu. Projekti jäi kuitenkin vain esituotantovaiheeseen. Syytä siihen, miksi Disney ei halunnutkaan tehdä jatko-osia, ei tiedetä.

11) New Yorkin Radio City Music Hall -teatterin osa penkeistä jouduttiin vaihtamaan, sillä kun elokuva alkoi näkyä teatterissa, moni pikkulapsi pissi housuunsa pelottavien kohtausten aikana.

12) Yksi piirroselokuvan suurista faneista oli Hitler, jolla oli oma kopio piirretystä. Hän katsoi sitä kotinsa elokuvateatterissa. Hitlerin väitetään jopa piirrelleen hahmoja omaksi ilokseen.

Lähde: Buzzfeed, Imdb

Kilpailut

Uusimmat