Täh, lasten suosikki olikin vahinko: Tiedätkö mihin muovailuvahaa alunperin käytettiin?

18.06.2013 09:15 - Karoliina Kotala

Monessa lapsiperheessä muovailuvaha on tullut enemmän kuin tutuksi. Harva kuitenkaan tietää, mihin tyystin toiseen käyttötarkoitukseen muovailuvahaa alkujaan kehitettiin.

Muovailuvahan nykyinen käyttötarkoitus on puhtaasti viihteellinen. Toisin oli kuitenkin ennen, ja lasten suosikilla onkin hyvin erikoinen historia. Muovailuvahan kehittivät täysin vahingossa Cleo ja Noah McVicker, jotka omistivat Kutol-nimisen saippuafirman. Asiakas oli tilannut vuonna 1933 firmalta tuotteen seinätapetin puhdistamiseen, sillä kyseiseen aikaan seinät tahriintuivat usein noesta, koska asuntoja lämmitettiin hiilillä.

Noah valmisti tilausta varten massan, joka koostui pääasiassa jauhoista, vedestä ja suolasta. Massaa hangattiin likaista seinää vasten, jolloin lika pyyhkiytyi pois. Herkkien tai vanhojen tapettien puhdistukseen tekniikkaa käytetään edelleen.

Kun tapettien materiaalit muuttuivat, oli ne helpompi puhdistaa vain vedellä ja saippualla, ja McVickerien keksinnön kysyntä laski roimasti. Vuonna 1954 yksi keksijäperheen jäsenistä huomasi kuitenkin, että massasta sai erinomaisen ajanvietteen muovailuvahana, kunhan siihen lisättiin miellyttävää tuoksua ja erilaisia värejä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat