Maistuuko kahvi? 9 yllättävää asiaa, joita et tiennyt kofeiinista

27.08.2013 14:15 - Karoliina Kotala

Lukemattomien suomalaisten päivään kuuluu useampi kuppi kahvia. Harva on kuitenkaan tietoinen faktoista, joita liittyy kofeiiniin.

1. Kofeiiniton kahvi ei ole täysin kofeiinitonta.
Tuoreessa tutkimuksessa käytiin läpi yhdeksän eri kofeiinitonta kahvia, joista kahdeksan sisälsi kofeiinia 8,6 - 13,9 milligrammaa. Normaali kahvi sisältää 95 - 200 milligrammaa kofeiinia ja tölkki Coca Colaa 30 - 35 milligrammaa.

2. Kofeiini alkaa vaikuttaa minuuteissa.
Tutkimuksissa on todettu kofeiinin vaikutuksen olevan voimakkaimmillaan noin 30 - 60 minuuttia kahvin nauttimisen jälkeen, mutta jo kymmenen minuutin sisällä keho valpastuu kofeiinin vaikutuksesta. Puolet kahvin vaikutuksesta haihtuu kehosta 3 -5 tunnin sisällä nauttimisesta ja loput palavat kehosta seuraavan 8 - 14 tunnin aikana.

3. Kofeiini vaikuttaa ihmisiin eri tavoin.
Keho käsittelee kofeiinia eri tavoilla, riippuen sukupuolesta, iästä ja jopa siitä, mitä ehkäisymerkkiä nainen käyttää. Myös tupakointi vaikuttaa, sillä tupakoijan keho käsittelee kofeiinin tuplasti nopeammin kuin savuttoman keho.

4. Energiajuomissa ei yleensä ole enempää kofeiinia kuin kahvissa.
Useat luulevat, että energiajuomat pitävät sisällään suuret määrät kofeiinia, mutta todellisuudessa suurimmassa osassa energiajuomia on vähemmän kofeiinia kuin samassa määrässä kahvia.

5. Tummapaahtoinen kahvi sisältää vähemmän kofeiinia kuin vaaleapaahtoinen kahvi.
Paahtoajan pituudesta ja paahtolämpötilasta riippuen kahvista tulee valmistettaessa paahtoasteeltaan joko vaaleaa, keskipaahtoista, tummaa tai erittäin tummaa. Vaaleapaahtoinen kahvi on maultaan tummapaahtoista hapokkaampaa, mutta siinä on myös enemmän kofeiinia.

6. Kofeiinia löytyy luonnosta jopa yli 60 eri kasvista.
Kahvipapujen lisäksi kofeiinia löytyy luonnosta muun muassa kaakaopavuista, teelehdistä sekä lukuisista muista kasveista.

7. Kofeiinipitoisuus kahvissa vaihtelee.
Kaikki kahvit eivät ole samanlaisia, etenkin kun kyse on kofeiinista. Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että esimerkiksi McDonald'sin kahvi sisälsi 9,1 milligrammaa kofeiinia, kun taas Starbucksin peruskahvi sisälsi 20,6 milligrammaa.

8. Suomi on maailman kovin kahvinjuoja.
Suomalaiset nauttivat eniten kofeiinia maailmassa. Aikuinen ihminen nauttii noin 400 milligrammaa kofeiinia päivittäin. 90 prosenttia koko maailman ihmisistä nauttii kofeiinia päivittäin jossain muodossa.

9. Kofeiinia saa muualtakin kuin juomista.
Kofeiinia saa muun muassa tietyistä ruoka-aineista, kuten suklaasta. Myös tietyt lääkkeet sisältävät kofeiinia, ja tietyn kipulääkkeen ja kahvin nauttiminen samanaikaisesti voi tehostaa lääkkeen vaikutusta jopa 40 prosentilla.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat