8 ällistyttävää faktaa kaksosista

25.03.2014 13:15 - Katariina Näreaho

Vaikka kaksoset voivat päällisin puolin näyttää samanlaisilta, on heissä myös paljon eroja.

Huffington Post -sivusto kokosi yhteen mielenkiintoisia faktoja kaksosista, jotka ovat uskomattomia mutta tosia.

1. Identtisten kaksosten sormenjäljet eroavat toisistaan. Mielenkiintoista on myös se, että alkujaan sormet ovat samanlaiset. Sormenjäljet muokkautuvat yksilöllisiksi kohdussa, raskausajan alkuvaiheissa.

2. Kaksoset voivat olla toistensa peilikuvia. Arviolta 25 prosenttia identtisistä kaksosista on kuin kopioita toisistaan, mutta nurinpäin. Esimerkiksi toinen lapsista on vasenkätinen, toinen oikeakätinen. Toisella kaksosista syntymämerkki on oikeassa poskessa, toisella vasemmassa. Näin käy kun munasolu jakaantuu yli viikon jälkeen hedelmöittymisestään.

3. Identtisillä kaksosilla voi olla toisistaan poikkeava dna-profiili. Vaikka kaksoset syntyvätkin samasta munasolusta, ovat geenitutkijat havainneet, että eroavaisuuksia löytyy. Kaksosista toisen dna voi poiketa merkittävästikin toisen dna-sormenjäljestä.

4. Pitkät naiset saavat lyhyitä todennäköisemmin kaksosia. Tämä selittyy sillä, että heidän kehossaan erittyy enemmän IGF-hormonia (insuliininkaltainen kasvutekijä), joka stimuloi luuston kasvua. Runsas hormonimäärä vaikuttaa myös naisten munasarjojen herkkyyteen ja siihen, kuinka usein nainen ovuloi.

5. Myös runsaasti maitotuotteita käyttävät naiset voivat saada helpommin kaksosia. Lehmät tuottavat runsaasti insuliininkaltaista kasvutekijää, joka siirtyy maitoon. Maitotuotteita nauttivat saavat näin IGF-hormonia elimistöönsä muita enemmän.

6. Kaksosilla voi olla eri isät! Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, on eri-isäisyys todistetusti mahdollista. Näin voi käydä, kun naisen munasarjoista irtoaa ovulaatiohetkellä kaksi munasolua ja hän on ollut kahden eri miehen kanssa yhdynnässä lähekkäisinä päivinä.

7. Kaksoset seurustelevat toistensa kanssa kohdussa. Vuorovaikutus on toki vielä vaatimatonta, mutta tutkijat ovat todistaneet, että sikiöt muun muassa koskettelevat toisiaan paljon mieluummin kuin muuta ympäristöä tai itseään. Tunnustellessaan sisarustaan toimivat sikiöt hellävaraisemmin ja hartaammin kuin silloin, kun he koskettavat itseään.

8. Jopa 40 prosenttia kaksosista kehittää oman kielen, jota vain he ymmärtävät. Kieli sisältää usein oikeita sanoja muistuttavia sanoja ja äännähdyksiä. Autonominen kieli syntyy usein kun lapset ovat iässä, jossa puhetaidot alkavat kehittyä. Vaikka ilmiö on yleinen kaksosilla, voivat myös muut samanikäiset lapset kehittää itselleen oman kielen.

Tiesitkö muuten, että maailma on pullollaan kaksosia, joista vähintään toinen on singahtanut maailmankuuluksi? Lisää julkkiskaksosista voit lukea täältä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat